Phillippe Fouché:Plettenberg湾“比奇角”住宅设计

设计:SAOTA | 项目地点:南非 | 类别:居住空间 | 2017-05-18 3180 39

“The clients approached SAOTA to design a family holiday home that responded to the site, especially the views. They wanted a relaxing, yet elegant home that would be comfortable when entertaining many guests whilst also feeling intimate and cosy when it’s only one or two of them in the house,” said director and project leader Phillippe Fouché.  Other factors that drove the conceptual organisation of the building were the views, sunlight, prevailing wind direction and the zoning parameters. 


Beachyhead_1a_Int014_Bedroom_002_al_1.jpg


        “客户找到SAOTA设计一个家庭式度假屋,能和项目地产生共鸣,特别是当地绝佳的景色。客户希望获得一个轻松而优雅的家,这个家是让人感到舒适的,在让访客感到愉悦的同时,即使是两两相处也能让人感觉非常的亲密和惬意。”项目设计总监及负责人Phillippe Fouché说道。推动建筑概念实现的其他因素包括海景、流动着的海风和地带性指标。


Beachyhead_1a_Int014_Bedroom_002_al_15.jpg


This site is located to the South of Beacon Isle in Plettenberg Bay. The site slopes down to the beach and has uninterrupted views over the Indian Ocean, Robberg to the South East and the Outeniqua Mountains in the distance towards the North. The original contour plans revealed that this site was originally a dune with a higher mound towards the southern part of the site.


Beachyhead_1a_Int014_Bedroom_002_al_16.jpg


        该项目位于普莱滕贝格湾的Beacon Isle岛的南部,向下通过一条斜坡连接当地的海滩,可以无遮挡地观赏到印度洋、普利登堡湾、东南方向以及远北的奥泰尼夸山脉。 原有的地貌轮廓图显示了这个地点原本是一个朝南的高沙丘。


Beachyhead_1a_Int014_Bedroom_002_al_17.jpg


        The house was conceived as a simple box, floating over the dune, capturing and framing the view. The outer shell of the box is finished in a rough textured concrete, contrasting with the smooth reveal and soffit that tapers to create a delicate frame. 


Beachyhead_1a_Int014_Bedroom_002_al_19.jpgBeachyhead_1a_Int014_Bedroom_002_al_121.jpg

Beachyhead_1a_Int014_Bedroom_002_al_111.jpg


        住宅被设想成是一个简化的盒子,漂浮在沙丘上,捕获然后定格当地的景色。这个“盒子”的外壳采用粗糙的有质感的凝土制成,与平滑的显露和逐渐变尖细的拱腹形成鲜明的对比,形成了一个非常细腻的建筑框架。


Beachyhead_1a_Int014_Bedroom_002_al_110.jpgBeachyhead_1a_Int014_Bedroom_002_al_113.jpg


“From the beach, the building is expressed as a stone plinth, representing “earth”, with the bedroom spaces appearing to float over it,” noted Mias Claassens, architect at SAOTA and member of the project team. The upper bedroom wing is finished in a natural sand coating, a direct response to the original dune on the site. In order to exploit the maximum height allowed on the site, the southern part of upper level is higher and appears to be sliced off from the northern part in a sculptural way. This opening extends vertically through the building, washing northern light through the deeper spaces of the house. “Stairs are delicately suspended within this carved opening, also allowing views through it and lit from a skylight above. The geometry of the staircase continues as a diagonal line that extends the cantilevering entertainment terrace towards Robberg,” said Phillippe Fouché.


Beachyhead_1a_Int014_Bedroom_002_al_122.jpg

Beachyhead_1a_Int014_Bedroom_002_al_123.jpgBeachyhead_1a_Int014_Bedroom_002_al_114.jpg


When approaching from the road, the scale of the house is modest and the living spaces concealed on a lower level. Timber shutters provide privacy to the gallery-like bedroom passage above whilst protecting the façade from the afternoon sun. A strong horizontality is articulated in the entrance canopy which is planted with indigenous shrubs cascading over the slab edge. A stone wall introduces the plinth from the lower levels and appears to fall away as one steps down to the front door. The living space is column free with the bedroom wing above supported by a large sculptural fireplace. Oxidised copper, salvaged from discarded hot water cylinders, is woven to line the inner part of the fire place. This allows the colour of the ocean to extend visually into the living room as the primary focal point. 


Beachyhead_1a_Int014_Bedroom_002_al_18.jpgBeachyhead_1a_Int014_Bedroom_002_al_12.jpg


The large sliders open past the envelope of the building, permitting unhindered access and views between the wind-protected entertainment courtyard, the living space and the front terrace. The kitchen is practically positioned to serve the living spaces and the Northern courtyard where a pizza oven chimney is a strong vertical element, counter-balancing the horizontal entrance canopy and floating bedroom wing. The kitchen volume opens upwards allowing northern light into the space and connecting to the gallery passage above. 


Beachyhead_1a_Int014_Bedroom_002_al_125.jpgBeachyhead_1a_Int014_Bedroom_002_al_115.jpg


The bedrooms are given privacy and protection from the morning light by means of large timber, sliding shutters. The rooms are designed to take maximum advantage of the space available, raised bathrooms open up to the room, allowing views to the ocean from anywhere in the room. Small skylights allow natural light into the bathrooms which otherwise would have been reliant on artificial lighting. Large mirror surfaces at the ends of the rooms further accentuate the space and strategically reflect either Robberg or the Outeniqua mountains depending on the vantage point. 


Beachyhead_1a_Int014_Bedroom_002_al_128.jpgBeachyhead_1a_Int014_Bedroom_002_al_130.jpg


The main bedroom is placed on the higher part of the upper level to take advantage of the ocean views. All bedrooms’ en-suite bathrooms and dressing rooms open up to the room and to the ocean views.


Beachyhead_1a_Int014_Bedroom_002_al_126.jpgBeachyhead_1a_Int014_Bedroom_002_al_131.jpg


The stone plinth on the lower level accommodates a games room, large guest suite, audio-visual room and service spaces behind. The pool is located on this lower terrace but remain conveniently connected to the main entertainment spaces by means of a stone staircase, articulated as part of the plinth. The pool is situated centrally to this garden/ deck area to allow the main tanning deck to extend to the end of the site where the afternoon sun can be enjoyed. The water level of the pool is 20mm above the deck surface, a rim flow all round creates the impression that this reflective water body slots into the timber deck. The lowered boma (fire pit) in the far corner of the terrace is protected from the wind by glass panels, this is a more secluded space to sit around an open fire, close to the beach.    


Beachyhead_1a_Int014_Bedroom_002_al_127.jpg

布局图和剖面图/Floor Plans and Sections


项目名: Beachyhead

项目地: Plettenberg Bay, South Africa

项目类别:Single Residential 

设计公司: SAOTA

项目总监:Phillippe Fouché

项目团队:Stefan Antoni, Greg Truen & Mias Claassens 

室内设计: Cécile & Boyd


建筑面积: 1447m²

设计面积: 1176m²

项目完工: 2014年

摄影:Adam Letch 



Edit by Designwire

 
SAOTA相关案例
  • Philip Olmesdahl:克利夫顿...

  • Phillippe Fouché:Pletten...


智囊团 Brainpower

www.designwire.com.cn \ 关于设计腕儿 About us \ 联系我们 Contact us \ 智囊团 Brainpower \

京ICP备15003767号-1