BEAUMONT LA HAGUE/博蒙阿盖文化中心

项目地点:法国 | 2017-06-06 455 6

The building is a compact block 43m large and 11m high. We are « digging » a covered pathway enlarged on the West angle of the ground floor plan as to mark the entrance. This alley is a  passage, a reception as well as a point of distribution for the program – it is a real public space as it articulates all program elements. 



       巴黎Périphériques建筑师事务所在法国的博蒙阿盖新建了一个文化空间,他们在这里将这个半岛的优质景观也融入了设计,并从中获益。在岸边,凹陷的公路两边栽种了茂盛的树篱,挡住了大风,随着时间的推移,这些树篱长成了植物拱顶,可过滤光线。这些景观元素在当地文化来说是司空见惯的,但也可以在设计中利用一番。



        这个文化中心是一个43米长、11米高的紧凑型体块。在地面的西侧拐角处建有一条带顶人行道,标志着建筑入口。从外侧看,幕墙在半透明玻璃和镜面之间交替变化。玻璃窗以低角度安装,俯视地面,可映照出花园的景色,它也遮挡住了室内的活动。这座多功能建筑结合了城市空间、音乐与自然。室内大部分材料为木材与金属,强调了可持续性与功能。



       小径就像一条街道,一个真正的公共空间,作为主要交通流线,能通往项目的各个功能空间。建筑体量具有雕塑感,这是因为采用了彩色的阳极氧化金属面板。白天,小径沐浴在阳光下,而到了夜晚,它又被点亮如同一个展厅。特殊的穿孔使面板起到了隔声屏的作用,可吸收门厅中的噪声。一个雨篷将小径的上空以及一侧遮住。主要由ETFE薄膜制成的这个太阳能优化工程让我们能利用冬季太阳得热,并在夏天通过大厅的掩蔽效应避免内部温度不过高。



        混凝土表皮中的空腔让音乐学校的入口在道路上就很明显。社区协会的活动室能满足学校密集的使用需求。在二楼,有一个夹层俯瞰着整个交通流线。面向公众开放的舞厅从一个受到防风保护的露台那里得到了延伸。艺术家的工作室能得到北侧入射的自然光线,而戏剧工作室看似一个小小的圆形剧场。协会办公室连接着阁楼,这里距离露台非常之近,在阳光灿烂的日子里都可以进行户外工作。



The concert hall takes places on one side, whereas the music school is situated on the ground floor of the other one.  The path volumes are made of metallic colour anodized pannels. They are also perforated and thus are being an acoustique baffle as to protect from the noise.



        项目的平面布局很简单,通过建立一些堤岸,解决了场地整平和地表水回收问题。建筑棱角分明的几何形式在室外庭院和后方一条小路那里得到了延伸。庭院就在建筑入口处开挖而成,提供了一个带顶的空间。



As for the facades, we are « playing » with reflexion and transparency effects allowing a glimpse of the inside activities. We have designes them as a 90cm spaced out « mur rideau » (« curtain wall ») altering glass and mirrors. This duality associates  program and  urban environment, music and nature. 



The accent in the interior spaces is placed on functionality and solidity. Wood and raw steel are privileged  for their environmental traceability. 


▲总规划/site plan


▲一层平面图/first floor plan


▲地面层平面图/ground floor plan


▲东北立面/north east elevation


▲西北立面/north west elevation


▲东南立面/south east elevation


▲西南立面/south west elevation


▲剖视图/sections



设计公司:Emmanuelle Marin+ David Trottin / PERIPHERIQUES ARCHITECTES

项目经理:Charlotte Lefebvre, Anne Clerget

项目助理:Julia Winding, Emilie Murphy, Alfredo Luvison, Anatole Jeannot, Thomas Dantec, Yann Peter, Alexandre Pascal, Mernoush Naraghi, Estelle Grange-Dubellé

技术工程师:Egis Bâtiment Centre Ouest

声响设计:Peutz & Associés

场景设计: Labeyrie & Associés

导视设计: Franck Tallon

图形设计: L’Autre Image

摄影师:Sergio Grazia

客户:Joint local authority group of Hague

项目面积:2, 560 m² SHON (net floor area)

项目地:Rue des Tohagues, Beaumont-Hague (50)

预算:6,45 M € not including VAT (value 2010)

项目完工:2015年5月



Edit by Designwire


Emmanuelle&David

法国

\ Périphériques Architectes

\ Architects

简介 Introduction

  • 1011
  • 12
  • 3
  • 0

www.designwire.com.cn \ 关于设计腕儿 About us \ 联系我们 Contact us \ 智囊团 Brainpower \

京ICP备15003767号-1