OMA新作:柏林Axel Springer 办公园区

设计:OMA | 项目地点:柏林 | 类别:办公空间 | 2021-04-01 7591 65


图片1.png


Axel Springer启动了从印刷媒体到数字媒体的转变。它在柏林办公园区内的新建筑既是这一过渡的工具和象征——一个吸引德国数字精英人才的建筑。由对开的斜角中庭通向现有的Axel Springer建筑,其设计的精髓在于一系列梯形楼层共同形成一个山谷,在中央创造了一个非正式的舞台——一个人们可以将思想传播到公司各个角落的平台。


Axel Springer has launched a move from print to digital media. Its new building on the campus in Berlin acts both as a symbol and a tool in this transition - a building to lure the elite of (Germany’s) digital Bohemia. Bisected by a diagonal atrium that opens up to the existing Axel Springer buildings, the essence of the design is a series of terraced floors that together form a ‘valley’ that creates an informal stage at the centre - a place to broadcast ideas to other parts of the company.


图片2.png

 

印刷的天才之处,在于它是一种低价、且易于实现的集体努力成果,到目前为止,数字技术一直无法找到等效替代的方法。建筑事务所与报纸相似,它们从根本不同的信息源中挑选、生成复杂的集合。


The genius of print is that it is a cheap, physical, hyper-accessible embodiment of a complex collective effort, for which so far the digital has been unable to find an equivalent. Architectural offices are similar to newspapers in that they produce complex assemblies and selections from radically different sources of information.


图片3.png

图片4.png


作为建筑师,我们经历了数字化速度、精度、平滑度的优势。但是,工人与计算机之间的分离关系使也我们遭受了绩效内卷泡沫的后果,而无法获取一个精准的概览。


As architects, we have experienced the advantages: speed, precision, smoothness. But we have also suffered one crucial consequence: the relationship between the worker and his computer, which isolates him in a bubble of introverted performance, inaccessible to collective overview.

 

图片5.png

 

在以吸烟、打字记者为主导的典型新闻编辑室中,每个空间使用者都能意识到他同事的辛勤工作和进步、以及面对最后截止期限前发布这唯一集体目标。在数字办公室中,专心凝视屏幕会抑制所有其他形式的注意力,从而破坏真正创新所必需的集体智慧。


In the classical newsroom, dominated by smoking, typing journalists, each inhabitant was aware of the labour and progress of his colleagues and of the collective aim: a single issue, with the deadline as a simultaneous release. In the digital office, staring intently at a screen dampens all other forms of attention and therefore undermines the collective intelligence necessary for true innovation.


图片6.png

 

因此,OMA设计了一座旨在广泛传播个人的劳动成果的建筑物,以便于信息分析共享。新的办公大楼注入的中央中庭,作为Axel Springer办公园区的新中心,通向现有的Axel Springer建筑物。


We therefore have designed a building that lavishly broadcasts the work of individuals for shared analysis. The new office block is injected with a central atrium that opens up to the existing Axel Springer buildings - a new centre of the Axel Springer campus.

 

图片7.png

 

设计围绕一系列梯形楼层展开,这些梯形楼层共同形成了一个数字的山谷。每层楼都包含了传统工作环境的覆盖楼层,将其暴露在梯形露台上。山谷在中间位置被镜像复制,生成了一个三维顶篷。


The design was developed around a series of terraced floors that together form a digital valley. Each floor contains a covered part as a traditional work environment, which is then uncovered on the terraces. Halfway through the building, the valley is mirrored to generate a three dimensional canopy.

 

图片8.png

 

相互连接的露台形成的公共空间,作为建筑物的实体部分提供了正式办公空间的替代方案,从而实现了一次工作空间的空前扩展:一栋可以应对数字化未来问题的建筑物。


The common space formed by the interconnected terraces offers an alternative to the formal office space in the solid part of the building, allowing for an unprecedented expansion of the vocabulary of workspaces: a building that can absorb all the question marks of the digital future.


图片9.png

 

公众可以在地下大厅,会议桥和屋顶酒吧三个楼层体验建筑。会议桥是一个观察平台,访客可以从中观察公司的日常运作及发展。一楼设有工作室,活动和展览空间,食堂和餐厅。


The public can experience the building on three levels - ground floor lobby, meeting bridge, and roof-top bar. The meeting bridge is a viewing platform from which the visitors can witness the daily functioning of the company and how it evolves. The ground floor contains studios, event and exhibition spaces, canteens and restaurants.

 

图片10.png

图片11.png


该建筑位于Zimmerstrasse上现有Axel Springer总部的对面,Zimmerstrasse是历史上东西柏林分界的街道,柏林市最重要的地点之一。


The building is situated opposite the existing Axel Springer headquarters on Zimmerstrasse, a street which previously separated East and West Berlin, at one of the city’s most significant locations.

 

德国柏林Axel Springer办公园区

状态:已完成

客户:Axel Springer SE

地点:柏林

地点:Zimmerstrasse

程序:总面积:57 828平方米(地上); 14731平方米(地下):办公室:43,534平方米,公共区域(大厅,餐厅,活动场所和会议设施):8,200平方米,技术区域:6,686平方米; 停车处:11 300 平方米

 

所有照片由Laurian Ghinitoiu拍摄,由OMA 提供,版权归OMA所有



微信图片_20200407160827.png

设计腕儿官方微信

010-88600030


 
OMA相关案例
  • OMA新作:柏林Axel Springer...

  • OMA最新设计:光教Galleria...

  • OMA新作:巴厘岛Potato Head...

  • OMA:科威特海滨形态迭变的W...

  • OMA设计:SANAA新博物馆扩建

  • OMA:UCCA北京尤伦斯当代艺...

  • OMA新作:鹿特丹Timmerhuis...

  • OMA丨鹿特丹市政府办公大楼...

  • 【首发】OMA: Prada2016春夏...

  • 【首发】OMA :莫斯科格拉吉...

  • OMA为Prada基金会米兰会址操...

  • 【首发】OMA与Prada合作的20...


设计腕儿×地产商

www.designwire.com.cn \ 关于设计腕儿 About us \ 联系我们 Contact us \ 智囊团 Brainpower  \ 设计腕儿×地产商 Designwire×Land Baron \

京ICP备15003767号-1