目心设计研究室:NORHOR成都展厅设计

设计:目心设计研究室 | 项目地点:成都 | 类别:商业空间 | 2020-05-29 8448 64

设计概述,Overview

 

著名家居品牌NORHOR,3500平米西南旗舰展厅在成都开幕,这也是 Muxin Studio为NORHOR设计的第二座家居展厅。这个集超过50个国际家具品牌于一身的家居展厅真实地传递出NORHOR的的信念一切改变应该从家开始。


The southwest Flagship Exhibition Hall of famous household brand norhor with an area of 3500 square meters opened in Chengdu, which is also the second household exhibition hall designed by Muxin studio for norhor. This home furnishing exhibition hall with more than 50 international furniture brands truly conveys norhor's belief that all changes should start from home.


▼主入口立面,Main entrance facade


Muxin Studio的设计手法揭示了展厅空间的核心理念“空间服务于产品”,空间是做好画布铺底的作用,是向后退的身份,展品是核心需要在空间被突出。而影响人们选择消费场所的原因不再是单一的交易和消费渠道,是新的场域体验。


Muxin studio's design approach reveals the core concept of the exhibition hall space, "space serves products". Space is the role of making a good canvas, the identity of backward, and exhibits are the core needs to be highlighted in the space. The reason that affects people's choice of consumption place is no longer a single transaction and consumption channel, but a new field experience.


1.jpg

 

▼虚实结合的主入口立面,Main entrance facade of combination of virtual and real


长达30余米的玻璃幕墙让过往的车辆与行人能够若隐若现地看到部分的展品,展厅内被分割的展示区彼此相连,形成循环的展示空间。在入口处,设计团队运用了虚实对比的设计手法,黑色大门来突出主体,营造更好的空间感,使画面更有层次感。


More than 30 meters long glass curtain wall enables passing vehicles and pedestrians to see part of the exhibits, and the divided exhibition areas in the exhibition hall are connected with each other to form a circular exhibition space. At the entrance, the design team used the design method of virtual reality contrast. The Black Gate highlights the main body, creates a better sense of space, and makes the picture more layered.


2.jpg

 

▼接待区,Reception area


接待区与展示空间自然地融合在一起,并非一个独立、传统的接待区,而是成为空间场景的一部分。

Reception area and exhibition space are naturally integrated, not an independent and traditional reception area, but a part of the space scene.

 

3.jpg

 

▼通透陈列的书架分割空间,Bookshelf partition space with transparent display



▼陈列细节,Display details


 07.jpg

 

▼接待台,Reception

 

 

▼空间的分割与交流,Division and communication of space

 

10.jpg

 

▼入口框景,Entrance frame

 

11.jpg

 

▼1F高端产品展示区,1F high end product exhibition area

 

12.jpg

 

整个展厅分为高端品牌区、创意品牌区、大众品牌区、灯饰展览区及艺术展览区,达到产品展示及纯粹的空间体验。让人与人、人与家具、人与空间交流对话,启发人们在游览的过程中对于家居美学及生活方式的思考。


The whole exhibition hall is divided into high-end brand area, creative brand area, public brand area, lighting exhibition area and art exhibition area to achieve product display and pure space experience. Let people communicate with people, people with furniture, people with space, inspire people to think about home aesthetics and life style in the process of tour.


▼陈列细节,Display details


13.jpg

 

▼导视细节,VI details


14.jpg

 

▼2F入口,2F inlet


凭借材料的原始质感,呈现出坚固耐用的特征,以及能够为任何空间带来美感的冷静与优雅。

 

With the original texture of the material, it presents the characteristics of firmness and durability, as well as the calmness and elegance that can bring aesthetic feeling to any space.

 

15.jpg


▼2F沿窗阵列空间,2F array space along the window


如何有效地划分空间,并有序地展示多品类的产品,Muxin Studio要解决的最大问题。基于对空间的巧思构想,Muxin Studio利用原建筑的柱体创造具有流动性、序列性既分割又有交流的空间。


The biggest problem Muxin studio has to solve is how to effectively divide the space and orderly display multi category products. Based on the ingenious conception of space, Muxin studio uses the columns of the original building to create a space with fluidity, sequence, division and communication.

 

 

材料上Muxin Studio采用水泥等自然的元素,通过纹理、色调和手工制品的质量来培养一种简单的美。所有这些元素通知和启发这个精心策划的空间,旨在尊重NORHOR想传达给消费者环保自然地理念。

 

Muxin studio uses natural elements such as cement to cultivate a simple beauty through texture, tone and quality of handicrafts. All of these elements inform and inspire this carefully planned space, aiming to respect norhor's idea of environmental protection and nature.

 

▼2F接待区,2F reception area

 

Muxin Studio始终坚持还原材质本身的特性,结合水泥、木材、金属、玻璃、石材等自然的材料诉说自然温润的氛围。

 

Muxin studio always adheres to restore the characteristics of materials, combining with cement, wood, metal, glass, stone and other natural materials to express the natural and warm atmosphere.

 


▼戏剧性的空间分割,Dramatic space division

 

21.jpg

 

▼独立展示空间,stand-alone displays


Muxinstudio对质感、色彩和成品的感官处理,以及这些元素的放置,与产品的触感自然地结合在一起。

 

Muxinstudio's sensory processing of texture, color and finished products, as well as the placement of these elements, are naturally combined with the product's touch.

 


▼ 内外空间的通透性  Internal and external space permeability

 

26.jpg

 

▼艺术画廊空间,Art gallery space


艺术画廊利用狭长的走廊空间,为品牌与空间注入商业以外的血液,为年轻优秀的艺术家、学生提供展示的机会,丰富空间体验的同时也体现NORHOR强烈的社会责任感。

 

The art gallery uses the narrow corridor space to inject the blood outside the business into the brand and space, provide the opportunity for young and excellent artists and students to show, enrich the space experience and also reflect the strong sense of social responsibility of noror.


27.jpg


▼狭长的艺术画廊空间,Narrow art gallery space


28.jpg

 

▼静谧地水泥盒中的灯具展厅,Light exhibition hall in quiet cement box


30.jpg


方正的内向型体量带来了极佳的氛围,内部多层次的体块穿插满足不同的灯具形式展示的同时,极大的丰富了游览的动线。

 

The square and introverted volume brings excellent atmosphere. The multi-level body blocks in the interior meet the requirements of different lighting forms, while greatly enriching the dynamic line of sightseeing.


 

▼虚实穿插的展示空间体块,A display space block with real and virtual elements

 


▼灯具细节,Lighting detail

 

 

▼室外景观的引入,Introduction of outdoor landscape

 


 

▼卫生间细节图,Toilet details

 

39.png

 

▼平面图,Plan

 

 

【项目信息】

项目地址:成都市

项目类型:商业展厅

设计范围:建筑设计、室内设计

建筑面积:3500平米

设计时间:2019.4—2019.6

施工时间:2019.07—2019.11

设计团队:张雷、孙浩晨、李璇、姜大伟、林芳、泮娅

施工团队:上海匠欣装饰工程有限公司

撰文:陈林

摄影师:吴越

 

[Project Information]

Project address: ChengDu

Project type: Exhibition hall

Design scope: Interior Design

Building area: 3500 square meters

Design time: 2019.04—2019.06

Construction time: 2019.07—2019.11

Design team: Zhang Lei, Sun Haochen, Li Xuan, Jiang Dawei,Lin Fang,Pan Ya

Writing:Dawn Chen

Photographer: Wu Yue

 

设计师照片.jpg


孙浩晨(左)、张雷(右)


孙浩晨先生毕业于东华大学,曾工作于日本MAO一级建筑事务所。2015年与张雷先生共同创立目心设计研究室,一家立足于中国上海,在日本东京设有分办公室的多元化建筑室内设计公司。

孙浩晨被著名的设计杂志“DOMUS”评选为“创意青年100+”。被著名的建筑媒体“GOOOOD”评选为“20位有趣的设计师代表”。

 

张雷先生毕业于东华大学,曾工作于瑞士Lemanarc建筑及城市规划设计事务所。2015年与孙浩晨先生共同创立目心设计研究室,一家立足于中国上海,在日本东京设有分办公室的多元化建筑室内设计公司。

张雷被著名的设计杂志“DOMUS”评选为“创意青年100+”。被著名的建筑媒体“GOOOOD”评选为“20位有趣的设计师代表”。

 

所获奖项

2019 BEST100

2019 荷兰FRAME奖

2019 家居廊入围年鉴

2019 PC house Top100

2019 意大利A design奖

2019 入围中国室内设计年鉴

2019 年度软装陈设空间大奖

2019 多乐士色彩 住宅空间应用大奖

2018 参加威尼斯双年展《Free is more》

2018 入选“40UNDER40 中国(上海)设计杰出青年”

2018 荣获2018德国标志性设计奖ICONIC AWARDS 2018
2018 入选《Wallpaper》特辑——Shanghai sprawling

2018 荣获2019德国GDA(German Design Award)国家设计大奖

2017 艾特奖

2017 精品家居BEST100

2017 中国设计星全国亚军

2017 亚太空间设计大奖赛一等奖

2017 被《DOMUS》 评选为“创意青年100+”

2016 入选《中国室内设计年鉴》

2016 第十四届现代装饰国际传媒奖

2016 太平洋家居PCHOUSE TOP 100

2016 IADA国际艺术设计大赛(互艺奖)

2016 中国(上海)室内总评榜 最佳办公空间奖

2016 被建筑媒体“GOOOOD” 评选为“20位有趣的设计师代表”
2015 金外滩奖 入围奖

2015 艾特奖 优秀作品奖

2015 搜狐焦点设计新力量全国金奖

2015 中国室内设计金堂奖 优秀办公空间奖

微信图片_20200407160827.png 

设计腕儿官方微信

010-88600030

 
目心设计研究室相关案例
  • 目心设计研究室:NORHOR成都...

  • 目心设计研究室:上海330m²...

  • 目心设计:亲子阅读空间设计

  • 目心设计:童心塑造玩趣空间...

  • “慢办公”的空间诗学/目心...

  • Intoo上海因途自动化科技有...


设计腕儿×地产商

www.designwire.com.cn \ 关于设计腕儿 About us \ 联系我们 Contact us \ 智囊团 Brainpower  \ 设计腕儿×地产商 Designwire×Land Baron \

京ICP备15003767号-1