目心设计研究室:上海330m²一线江景大平层设计

设计:目心设计研究室 | 项目地点:上海 | 类别:居住空间 | 2020-04-26 9552 79

最好的空间是这样的:我们居住其中,却感觉不到自然在哪里终了,艺术在哪里开始。

                                                                                                                         ——林语堂


The best space is this: we live in it, but we don't feel where nature ends and where art begins.

--Lin Yutang

 

家宅的设计令人着迷的地方在于它对居住者的故事和情感的无限还原。我们常常很难回答关于风格的问题。比起定义一个空间的风格,我们更愿意去描述,住在那里面的,是一个怎样的人,一个怎么样的家庭,大家有着怎样的爱好,经历,关系。与其“设计”一个家,不如呈现一个家,构建一种诗意的生活场景。


What fascinates the design of the house is its infinite restoration of the story and emotion of the occupants. It's often difficult to answer questions about style. Rather than defining the style of a space, we are more willing to describe what kind of people, what kind of family, what hobbies, experiences and relationships we all have living there. Instead of "designing" a home, it is better to present a home and construct a poetic life scene.


▼最大化地将江景引入室内,Maximize river view indoors

 

00.png


该项目是设计师为业主精心打造的一处精神港湾,在满足客户一家五口所有的功能需求之外,设计师将不必要的墙壁筛除,打开公共空间,让房间有足够的采光。“这些原始素材的采纳过程,我们称之为生活的加法,之后,我们要有所取舍,锤炼每一个细节,最终提炼出最适合的话语方式,来面对个性化和群体共鸣之间的平衡——也就是设计的减法。”

 

▼住宅入口,Entrance of the apartment

 

设计师通过门厅空间来组织流线,使之同时具备极强的灵活性,不仅可以作为住宅的入口走廊,还可以作为收纳空间、集散空间以及客餐厅的延伸。


The designer organizes the flow line through the hall space, so that it has strong flexibility at the same time.  It can be used not only as the entrance corridor of the house, but also as an extension of the storage space, distribution space and guest restaurant.


01.jpg

 

材料上采用白橡自然色地板和浅灰色木饰面来搭配哑白色墙壁与吊顶,既保证了空间的明亮感,又增加了空间的层次感和质感,让整体空间更加开阔,充满自然的气息。


On the material, white oak natural color floor and light gray wood veneer are used to match the dumb white wall and ceiling, which not only ensures the brightness of the space, but also increases the sense of hierarchy and texture of the space, making the overall space more open and full of natural atmosphere.


▼从客厅望向餐厅,View to the dining room from the living room

 

05.jpg

 

针对业主个性化的生活方式,对功能分区进行整合是十分必要的。为了从空间上统一环境氛围,同时分离出独立的功能区,设计团队在空间的布局上避免传统功能割裂的布局方式将客餐厅尽可能的整体化的设计,从而打造出空间场景更多的可能性。让家人之间有了更多的对话以及分享的空间,清晨起床睡眼朦胧,面对正在餐厅喝茶阅读的家人,一声问候,家人之间那份关于爱的体验才是空间应该表达的。

 

02.jpg

 

大理石餐桌位于住宅中部,它是设计师专门为这个家庭量身定制的经过几个月的反复推敲设计,亲自选材,它是整个过渡空间的亮点也满足各家庭成员不同的使用需求。住宅客餐厅地面全部采用灰色大理石,显得冷静而高雅,墙面的同色系艺术装置则给大空间增添了流动的气息。


Marble dining table is located in the middle of the house. It is specially designed by the designer for the family. After several months of careful design and personal selection, it is the highlight of the whole transitional space and also meets the different use needs of each family member. The floor of the dining room is made of gray marble, which is cool and elegant. The same color art installation on the wall adds a flowing atmosphere to the large space.

 

▼流动的社交区域,Mobile social area

 

客厅的空间约80㎡,为了不破坏整体的大空间感,经过推敲,将电视背景墙与书柜整合为一个整体,丰富了住户的实用需求。在材料的选择上,设计团队摒弃复杂繁琐的装饰手法,采用简洁,整体的设计语言,给人营造出轻松的居住氛围。并让空间增加开阔。


The living room has a space of about 80 ㎡. In order not to damage the overall sense of large space, after careful consideration, the TV background wall and bookcase are integrated into a whole, which enriches the practical needs of the residents. In the choice of materials, the design team abandons the complex and tedious decoration techniques, adopts the simple and overall design language, and creates a relaxed living atmosphere for people. And make the space more open.


03.jpg

 

设计师张雷认为家是一个人与亲友共享私密时光的空间,应该给人能以疗愈和滋养。最重要 的是,家能予人启迪,令人快乐。在家具的摆放上,打破了传统客厅空间的设计,以茶几为中心,呈圆形摆放,自由组合的沙发将空间打造成流动性的无边界空间。


Zhang Lei, the designer, thinks that home is a space for people to share private time with their relatives and friends, which should give people healing and nourishment. The most important thing is that family can inspire and make people happy. In terms of furniture placement, it breaks the design of traditional living room space, and takes the tea table as the center, which is placed in a circular shape. The free combination of sofas makes the space into a fluid borderless space.

 

▼落地的窗户为室内带来了充足的日光以及一线的江景,Floor-to-ceiling windows bring plenty of daylight and first-line river views to the interior

 

08.jpg

 

光线透过观景窗流淌着进入室内,对Siri下达播放音乐指令,然后端起自动咖啡机萃取的咖啡,完成了这一系列动作后,这将是你站在窗边看到的清晨景色,也是女主每天生活的开头。设计师将自然与光巧妙的融入在这空间当中。


Light flows into the room through the viewing window, gives Siri music instructions, and then starts the coffee extracted by the automatic coffee machine. After completing this series of actions, this will be the early morning view you see by the window, and also the beginning of the woman's daily life. The designer cleverly integrates nature and light into the space.

 

▼室内色调连续性,A continuous space color

 

针对这套住宅的特质,目心设计采取了简洁克制的设计策略。空间以中性的白、黑为主色调,营造出一种冷静、优雅的环境。遵循这一理念,房间配置了浅色的家具,一张全大理石餐桌、橡木衣橱边桌以及定制的窗帘。


In view of the characteristics of the house, Muxin Studio adopts a simple and restrained design strategy. The space is mainly neutral white and black, creating a calm and elegant environment. Following this concept, the room is equipped with light colored furniture, a full marble dining table, oak wardrobe side table and customized curtains.

 

04.jpg

 

▼隐藏在白色烤漆柜后面的立式空调,Vertical air conditioner hidden behind a white paint cabinet

 

06.jpg

 

▼室内细部,Detailed view


09.jpg

 

▼充满张力的艺术角落,Art corner full of tension


业主夫妇非常热爱艺术,整个住宅的背景就像是干净而纯洁的帆布,为艺术品的挥洒充提供了充足的空间。在本次项目中,设计师就像是画布的提供者,住宅的住户则是丰富这幅作品的“灵魂绘画师”,最终业主和设计师一起确定了独特的艺术品。


The owner couple love art very much. The background of the whole house is like a clean and pure canvas, which provides sufficient space for the art to be sprinkle. In this project, the designer is like the provider of canvas, and the resident of the house is the "soul painter" who enriches this work. Finally, the owner and the designer determine the unique artwork together.


07.jpg

 

▼主卧室,Master bedroom


10.jpg

 

▼不间断的延展与流动的居住空间,Uninterrupted extension and flowing living space


11.jpg

 

睡房、衣帽间、卫生间高效的空间序列构成了极其完备舒适的主卧套房。


The efficient space sequence of bedroom, cloakroom and toilet constitutes a complete and comfortable master bedroom suite.

 

▼通高的梳妆台镜子让空间无限延伸,The high-height dressing table mirror extends the space infinitely


12.jpg

 

▼配置完善的四分离卫生间,Well equipped four separate bathrooms


13.jpg

 

整体来说,暖色温润的质感相对靠近地面和人体需要放松接触的表面,冷色和硬线条靠近上方及视觉停留望向的地方。这样既做到了身体上的放松和安全感,又照顾到了视觉的清爽和通达感。


On the whole, the warm color and soft texture is relatively close to the ground and the surface that the human body needs to relax contact, and the cold and hard lines are close to the upper part and the place where the vision stays. In this way, we can not only relax and feel safe on the body, but also take care of the refreshing and accessible sense of vision.

 

▼浴室一角,Part of the bathroom

 

 

黑色金属直线条作为这个空间搭配的重要元素,其代表的「点」「线」「面」对比鱼肚白大理石包裹的墙体、洗手台代表的「体」,形成很好的层次和对比。


As an important element of this space, the black metal straight line represents "point", "line" and "plane", which forms a good hierarchy and contrast with the "body" represented by the wall wrapped in white marble and the washing table.

 

▼老人房,Parent’s room

 

清亮现代、柔和与温暖基调的空间是为老人而准备的。窗帘为双层纱帘和织锦布帘,这样开启部分窗帘就可以调节室内亮度,使老人可以在白天免遭强光的刺激,在舒适的躺椅上享受悠闲的午后时光,而夜晚老人房间的的灯光配色也以圆润淡雅的同色系,尽量地使用自然光灯光,为老人营造一个圆润温馨的入睡环境。同时还在老人房配备了梳妆台以及独立的老人卫,方便老人使用。


The modern, soft and warm space is prepared for the elderly. The curtains are double-layer gauze curtains and brocade curtains. By opening some curtains, you can adjust the brightness of the room, so that the elderly can avoid the stimulation of strong light in the daytime, and enjoy the leisurely afternoon time on the comfortable reclining chair. At night, the color matching of the elderly's room is also in the same color system of mellow and elegant. Try to use the natural light to create a mellow and warm sleeping environment for the elderly. At the same time, the elderly room is equipped with a dresser and an independent elderly guard, which is convenient for the elderly to use.

 

16.jpg

 

▼家具细部,Furniture details


17.jpg

 

人到了老年人以后,生理和心理上都会再次发生许多变化,为适应这些变化,设计师用温暖的材料和色彩,同时铺设防滑的木地板,而且缝隙平坦,减少高低的变化。为了老人的安全,衣柜和壁柜等家具的高度都降低高度,家具的棱角圆滑,防止磕碰到老人。


In order to adapt to these changes, designers use warm materials and colors, and lay anti-skid wood floor, and the gap is flat, reducing the height changes. For the safety of the elderly, the height of the wardrobe, wall cabinet and other furniture is reduced, and the edges and corners of the furniture are smooth, so as to prevent bumping against the elderly.

 

▼老人卫,Guest toilet

 

两个卫生间选用了两种不同的材料,主卧使用了鱼肚白大理石,老人卫则使用水磨石和小白砖。并用烤漆不锈钢包裹垂直构件,借助镜子反射效果为室内带来了更多竖向分割感。除此之外,弧形的吊顶和卫浴产品则为空间赋予了更多柔软和温暖的质感。


The two bathrooms are made of two different materials, the main bedroom is made of white marble with fish belly, and the parents' bathroom is made of terrazzo and small white brick. With the help of mirror reflection effect, the vertical components are wrapped with paint baking stainless steel, which brings more vertical segmentation feeling to the interior. In addition, the curved ceiling and bathroom products give more soft and warm texture to the space.


 

▼女孩房,Girl’s room



充满生机与活力的空间是为孩子们而准备的。在女孩房,粉色的墙依然扮演着不可或缺的角色。设计师避免了高饱和度的粉,用了低饱和度的“脏脏”粉,它对孩子们温柔地诉说着空间的柔软氛围。不同灯具的组合和开启方式还可以反映出早晚房间里的有趣变化。


The space full of vitality is for children. In girl's room, pink walls still play an indispensable role. The designer avoids the high saturation powder and uses the low saturation "dirty" powder, which gently tells the children about the soft atmosphere of the space. The combination and opening mode of different lamps can also reflect the interesting changes in the room sooner or later.

 

▼男孩房,Boy’s room


22.jpg

 

男孩房的设计注重其性别上的心理特征,满足了男孩强烈的动漫等英雄情结,也体现出活泼、动感的性格需求,设计师一方面考虑到安全性柔化了所有家具的边角,另外将小男孩喜爱的玩具作为装饰,活跃空间氛围。在儿童房的设计上,设计师认为空间应具备使用者的同步成长性。因此摒弃目前各种具象生硬、过度装饰、浮于表面且缺乏想象力的儿童空间设计手法,转而从空间形态本身的趣味性出发,将整个空间本身打造成一个具有成长性的空间,让孩子毫无束缚地、自发地去探索、发掘和创造属于自己的趣味空间。


The design of boy's room pays attention to the psychological characteristics of its gender, satisfies the boy's strong hero complex, and also reflects the lively and dynamic character demand. The designer, on the one hand, takes the safety into account to soften the corners of all furniture, on the other hand, takes the toys loved by the little boy as decoration to enliven the space atmosphere. In the design of the children's room, the designer believes that the space should have the ability to change as the boy grows. Therefore, we should abandon all kinds of children's space design techniques, which are rigid, over decorated, floating on the surface and lack of imagination. Instead, we should start from the interest of the space form itself, and make the whole space itself into a growing space, so that children can explore, discover and create their own interesting space without restraint and from their own.

 

23.jpg


“城市是一本打开的书,不同的人有不同的读法。” 学者易中天在《读城记》开篇如此写道。同样,每一个住宅都有它独特的魅力。而每个魅力也洒落在每一个空间之中,目心一直在拾取这些零散的空间记忆,将它包裹并送入设计之中。将它送入业主的家庭,送入艺术的生活之中。


"The city is an open book. Different people have different ways of reading it." Yi Zhongtian, a scholar, wrote at the beginning of the book of Reading the City. Similarly, every house has its unique charm. And every charm is also scattered in every space. M

Muxin Studio has been picking up these scattered space memories, wrapping them and sending them into the design, into the owner's family and into the life of art.

 

▼平面图,Floor plan

 

世茂滨江花园平面图.jpg


【项目信息】

项目地址:上海市

项目类型:住宅

设计范围:室内设计

建筑面积:330平米

设计时间:2018.06—2018.08

施工时间:2018.09—2019.08

设计团队:张雷、孙浩晨、李璇、姜大伟

摄影师:吴越


[Project Information]

Project address: Shanghai

Project type: residential

Design scope: Interior Design

Building area: 330 square meters

Design time: 2018.06—2018.08

Construction time: 2018.09—2019.08

Design team: Zhang Lei, Sun Haochen, Li Xuan, Jiang Dawei

Photographer: Wu Yue

 

设计师照片.jpg


孙浩晨、张雷


孙浩晨先生毕业于东华大学,曾工作于日本MAO一级建筑事务所。2015年与张雷先生共同创立目心设计研究室,一家立足于中国上海,在日本东京设有分办公室的多元化建筑室内设计公司。

孙浩晨被著名的设计杂志“DOMUS”评选为“创意青年100+”。被著名的建筑媒体“GOOOOD”评选为“20位有趣的设计师代表”。

 

张雷先生毕业于东华大学,曾工作于瑞士Lemanarc建筑及城市规划设计事务所。2015年与孙浩晨先生共同创立目心设计研究室,一家立足于中国上海,在日本东京设有分办公室的多元化建筑室内设计公司。

张雷被著名的设计杂志“DOMUS”评选为“创意青年100+”。被著名的建筑媒体“GOOOOD”评选为“20位有趣的设计师代表”。

 

所获奖项

2019 BEST100

2019 荷兰FRAME奖

2019 家居廊入围年鉴

2019 PC house Top100

2019 意大利A design奖

2019 入围中国室内设计年鉴

2019 年度软装陈设空间大奖

2019 多乐士色彩 住宅空间应用大奖

2018 参加威尼斯双年展《Free is more》

2018 入选“40UNDER40 中国(上海)设计杰出青年”

2018 荣获2018德国标志性设计奖ICONIC AWARDS 2018
2018 入选《Wallpaper》特辑——Shanghai sprawling

2018 荣获2019德国GDA(German Design Award)国家设计大奖

2017 艾特奖

2017 精品家居BEST100

2017 中国设计星全国亚军

2017 亚太空间设计大奖赛一等奖

2017 被《DOMUS》 评选为“创意青年100+”

2016 入选《中国室内设计年鉴》

2016 第十四届现代装饰国际传媒奖

2016 太平洋家居PCHOUSE TOP 100

2016 IADA国际艺术设计大赛(互艺奖)

2016 中国(上海)室内总评榜 最佳办公空间奖

2016 被建筑媒体“GOOOOD” 评选为“20位有趣的设计师代表”
2015 金外滩奖 入围奖

2015 艾特奖 优秀作品奖

2015 搜狐焦点设计新力量全国金奖

2015 中国室内设计金堂奖 优秀办公空间奖

 微信图片_20200407160827.png

设计腕儿官方微信

010-88600030


 
目心设计研究室相关案例
  • 目心设计研究室:NORHOR成都...

  • 目心设计研究室:上海330m²...

  • 目心设计:亲子阅读空间设计

  • 目心设计:童心塑造玩趣空间...

  • “慢办公”的空间诗学/目心...

  • Intoo上海因途自动化科技有...


设计腕儿×地产商

www.designwire.com.cn \ 关于设计腕儿 About us \ 联系我们 Contact us \ 智囊团 Brainpower  \ 设计腕儿×地产商 Designwire×Land Baron \

京ICP备15003767号-1