TOPOS DESIGN:PCC法语培训中心古北校区

设计:TOPOS DESIGN | 项目地点:上海 | 类别:商业空间 | 2022-09-19 6918 80

我们应该创造那些简单、好用、不加装饰的物品,那些与人和谐相处的东西,可以有机地适用于所有大街来来往往的人群。

阿尔瓦·阿尔托

We should work for simple, good, undecorated things, but things which are in harmony with the human being and organically suited to the little man in the street.

Alvar Aalto

 

▼项目区位 Site Diagram ©TOPOS DESIGN

01_项目区位 Site Diagram.jpg


旅行,Travel


小小萌树创立于2015年,是中国大陆首家法国亲子文化品牌,专注于少儿法语与法国文化的引导与教授。2019年初,创始人David曾经委托TOPOS DESIGN在上海静安区的安远路打造了一处如家庭般温暖的空间。经过了三年的沉淀及探索,小小萌树的种子,从安远路来到了天山路,在古北社区生长发芽,一棵理想世界的树,将会继续闪闪发光。在后疫情时代,即使未来的路不会比过去更平坦,情怀也不会熄灭在现实的平凡之中,小小萌树终将会盛开在自由的土壤里,变成一片传递法语文化的茂密森林。

Founded in 2015, Petit Chou Chou is the first French parent-child culture brand in mainland China, focusing on the guidance and teaching of the French language and French culture to children. In 2019 early, the founder David commissioned TOPOS DESIGN to create a warm family-like space on Anyuan Road in Shanghai's Jing'an District. After three years of precipitation and exploration, the seed of Petit Chou Chou, which came from Anyuan Road to Tianshan Road and grew and sprouted in the Gubei community. In the post-epidemic era, even with the difficulties, Petit Chou Chou will eventually bloom in the soil of freedom and turn into a dense forest that transmits French culture.


▼小小萌树安远路校区 Petit Chou Chou @Anyuan ©TOPOS DESIGN

01_小小萌树安远路校区 Petit Chou Chou @Anyuan.jpg

▼小小萌树古北路校区 Petit Chou Chou @Gubei ©Voyager 21

02_小小萌树古北路校区 Petit Chou Chou @Gubei.jpg


萌芽,Seed


基地选址位于天山路1111号现所·创邑MIX的三层,场地拥有近30米的沿街立面及采光面。由于原建筑的浅进深,一字型的内廊串联的9个独立房间虽然拥有大面积采光面,但是由此形成的50米线性交通也成为了难点。如何处理交通空间与使用功能的关系成为了破题原点:对9个房间进行微改造,扩容内廊的起点和终点,在不同空间原型中植入不同的功能和内容,提供具有品牌基因的空间记忆。空间犹如凝固的音乐,我们通过改变空间的节奏来演奏属于小小萌树新校区的森林乐章。

The site is located on the third floor of the Xiansuo, Chuang Yi MIX, at 1111 Tianshan Road, with a street facade of nearly 30 meters and a light surface. Due to the shallow depth of the original building, the 9 independent rooms connected by one liner corridor have a large area of light, but the resulting 50 meters of linear flow also became a difficulty. How to deal with the relationship between traffic space and usage function became a breaking point: micro-transformation of 9 rooms, expansion of the starting and ending points of the inner corridor, implantation of different functions and contents in different spaces, and provision of spatial memory with brand genes.


▼体块生成GIF Form Generation GIF ©TOPOS DESIGN

02_体块生成GIF Form Generation GIF.gif


▼空间场景 Space Scenarios ©TOPOS DESIGN

03_空间场景 Space Scenarios.jpg


生长,Growth


在以往的设计中,TOPOS DESIGN始终对“面积至上”的商业原则持谨慎的批判态度。在前厅的改造中,我们与业主一直决定“舒适至上”,很浪费的将前厅扩大,将其改造成一个融合了接待、洽谈、展示、等候的共享空间。前厅是一个森林庇护所,三片模拟树枝形态的圆弧墙体延伸至天花板,原木提供温暖的底色。绿色是小小萌树的企业色,微光的字母矩阵,来自森林中的草地灌木移植到前台,欣欣向荣的生命力。大长桌是老校区最受欢迎的场所,我们也复制到了新校区。大家可以在此喝杯咖啡,吃个可颂,师生和家长的交流沟通更加开放和自由。 

In the past, TOPOS DESIGN has kept a cautious critical attitude toward the commercial principle of "size first". In the renovation of the foyer, the design team and the owner decided to put "comfort first" and wastefully expanded the foyer into a shared space for reception, negotiation, display, and waiting. The foyer is a forest shelter, with three curved walls that mimic the form of tree branches extending to the ceiling, and wood providing a warm sense of the color. Green is the corporate color of Petit Chou Chou. The shimmering matrix of letters, and grass shrubs from the forest transplanted to the reception desk symbolize the thriving life force. The large long table was a favorite spot on the old campus, so the design team have replicated it on the new campus. Everyone can have a cup of coffee and a croissant, and the communication between teachers, students, and parents is more open and free.


▼共享大厅 Shared Lobby ©Voyager 21

03_共享大厅 Shared Lobby.jpg


▼前台绿植 Reception Desk Greenery ©Voyager 21

04_前台绿植 Reception Desk Greenery.jpg


▼闪闪发光的背景墙 Glittering Backdrop ©Voyager 21

05_闪闪发光的背景墙 Glittering Backdrop.jpg


▼教材展示柜 Textbook Display Cabinet ©Voyager 21

06_教材展示柜 Textbook Display Cabinet.jpg


儿童教室的内走廊,我们决定采用最轻巧的改造策略。一侧的彩绘墙源自小小萌树的教学内容,结合可以翻折的互动装置,在不影响通行的情况下,增加走廊的视觉信息与品牌文化的输出。现状玻璃隔断增加渐变磨砂贴膜和绿色的法语标识,在保持通透感的同时,增了强教室的私密性和识别性。

For the inner corridor of the children's classroom, the design team decided to adopt the lightest transformation strategy. The painted wall on one side is derived from the teaching content of Petit Chou Chou. And combined with the interactive device that can be flipped, it increases the visual information and brand culture output of the corridor without affecting the passage. The existing glass partition with gradient frosted film and green French logo maintains a sense of transparency while increasing the privacy and recognition of the classroom.


▼互动过道 Interactive Corridor ©Voyager 21

07互动过道 Interactive Corridor.jpg


教室内部延续了弧墙的运用,两堵功能墙与天花相连,剖面上形成一个环抱状的围合。防火板墙裙避免出现锋利的阳角,保证儿童在空间中的安全性。教室背面的书柜形式也充分考虑到儿童的尺度,底部的小空间提供给孩子们存放个人物品。

The interior of the classroom continues the use of curved walls, with two functional walls connected to the ceiling, forming a hug-like enclosure in the section. The fireproof panel wainscoting avoids sharp corners to ensure the safety of children. The bookcase at the back of the classroom also takes into account the scale of the children, with a small space at the bottom for the children to store their personal belongings.


▼教室 Classroom ©Voyager 21

08_教室 Classroom.jpg


走廊的尽头是留给孩子们的一个小惊喜,几乎每个孩子都梦想在大树上拥有一个秘密基地——树屋。在穿梭教室后,到达基地,充分体验探索的乐趣。镜面天花的运用在视觉上扩展了层高,像哆啦A梦的异次元口袋,小小的空间蕴含无限的可能。树屋也是小小萌树的图书馆和演讲厅,为以后的读书会提供场所。

At the end of the corridor is a little surprise left for the children. Almost every child dreams of having a secret base in a big tree - a tree house. Passing through the classrooms, the base is reached to fully experience the fun of exploration. The use of mirrored ceiling visually extends the height of the floor, like Doraemon's inter-dimensional pocket, with a small space containing infinite possibilities. The tree house also serves as a library and lecture hall for Petit Chou Chou, providing a venue for future book clubs.


▼书屋过厅 Bookstore Hallway ©Voyager 21

09_书屋过厅 Bookstore Hallway.jpg


▼书屋过厅 Bookstore Hallway ©Voyager 21

10_书屋过厅 Bookstore Hallway.jpg


▼书屋过厅折叠门 The Folding Door ©Voyager 21

11_书屋过厅折叠门 The Folding Door.jpg


▼多功能剧场入口 Multifunctional Theater Entrance ©Voyager 21

12_多功能剧场入口 Multifunctional Theater Entrance.jpg


我们为小小萌树的未来设计了一处拥有独立出入口的多功能剧场。宽敞开阔的剧场作为舞台,尽情展示孩子们逐渐发芽的梦想。剧场的尽头是开场通透的玻璃幕墙,提供一片最好的自然舞台背景。剧场的两侧是暗藏的收纳柜,中间设置了两组可开启闭合的折叠门,满足两个小剧场的使用需求。

The design team designed a multi-purpose theater with separate entrances and exits for the future of Petit Chou Chou. The spacious and open theater serves as a stage to showcase the germinating dreams of the children. At the end of the theater is an open and transparent glass wall, providing the best natural stage background. Both sides of the theater are concealed storage cabinets. Meanwhile, two sets of folding doors can be opened and closed in the middle to split the large space and meet the needs of two small theaters.


▼多功能剧场 Multifunctional Theater ©Voyager 21

13_多功能剧场 Multifunctional Theater.jpg

14_多功能剧场 Multifunctional Theater.jpg


▼空间标识 Space Sign ©Voyager 21

15_空间标识 Space Sign.jpg


▼空间标识 Space Sign ©Voyager 21

16_空间标识 Space Sign.jpg

 

结果,Fruition


和2019年的时候一样,我们拒绝过度设计,回归空间本体,利用好每一堵墙体,放置好每一处圆角,拼接好每一片材料,安顿好每一束灯光。施工期间,上海经历了三个月的疫情封控,复工时已进入严夏,由衷感谢小小萌树团队的坚韧和执着,让希望的种子能够在这座伟大的城市持续生长。

As in 2019,  the design team refused to over-design and returned to the essence of the space, utilizing every wall, placing every rounded corner, splicing every piece of material, and settling every light. During the construction period, Shanghai experienced a three-month lockdown, and it was already a hot summer when work resumed. We sincerely thank the tenacity and persistence of the Petit Chou Chou team for allowing the seeds of hope to continue growing in this great city.

 

大城小事,万物生长,C'est la vie!

Large city with small things, everything thriving, C'est la vie!

 

▼平面图 Plan ©TOPOS DESIGN

04_平面图 Plan.jpg


▼空间轴测 Axonometric Diagram ©TOPOS DESIGN

05_空间轴测 Axonometric Diagram.jpg

 

项目信息

项目名称:小小萌树法语培训中心古北校区

业主单位:小小萌树

设计单位:TOPOS DESIGN

设计总监:林晨

项目设计师:冯岩岩

设计团队:王磊,蒋烨蕾,徐子杰,王必虎(机电)

平面设计:王轩

施工单位:上海韵色装饰工程有限公司

项目地址:中国,上海,天山路1111号

建筑面积:600㎡

建筑摄影:Voyager 21

设计时间:2022.01至2022.03

施工时间:2022.04至2022.07

室内主材:防火板,成品地胶,冲孔铝板,定制贴膜

 

PORJECT INFORMATION

Project name:Petit Chou Chou, French Family Learning Center

Clients:Petit Chou Chou

Design Firm:TOPOS DESIGN

Principle Architect:LIN Chen

Project Architect: FENG Yanyan

Design Team:WANG Lei, JIANG Yelei, XU Zijie, WANG Bihu (Electromechanical design)

Graphic Design: WANG Xuan

The construction side:Shanghai Yunse Decoration Engineering Co.

Project location:No.1111 Tianshan Road, Shanghai, China

Gross Built Area (square meters):600m²

Photo credits:Voyager 21

Design year & Completion Year:2022.01 to 2022.03

Construction year & Completion Year:2022.04 to 2022.07

Materials:Fireproof board, finished flooring, perforated aluminum panel, custom film

 


设计腕儿公众号.png

设计腕儿官方微信

010-88600030

 
TOPOS DESIGN相关案例
  • TOPOS DESIGN:PCC法语培训...

  • 绿色都市丛林,WAT上海首店


设计腕儿×地产商

www.designwire.com.cn \ 关于设计腕儿 About us \ 联系我们 Contact us \ 智囊团 Brainpower  \ 设计腕儿×地产商 Designwire×Land Baron \

京ICP备15003767号-1