绿色都市丛林,WAT上海首店

设计:TOPOS DESIGN | 项目地点:上海 | 类别:商业空间 | 2021-08-02 6779 76

建筑不只是简单地关于空间和形式,也是关于事件、活动和空间中发生的一切。


Architecture is not simply about space and form, but also about event, action and what happens in space.

BERNARD TSCHUMI


2021年盛夏,TOPOS DESIGN为国际酒赛金牌得主WAT打造了其上海首家鸡尾酒复合概念店,为魔都上海的城市更新种草了一处可以随时随地开怀畅饮的绿色都市丛林。

 

In the summer of 2021, Topos Design Studio designed the WAT’s first cocktail composite concept store in Shanghai for this brand which is the international wine competition gold medalist, introducing a green urban jungle where people can drink anywhere and anytime to the magic city, Shanghai.


向上海学习

LEARNING FROM SHANGHAI


▼项目外观appearance ©朱润资


1.png


▼折叠窗GIF GIF of the folding window ©朱润资


2.png


2021年初,WAT团队选择上海作为他们进军内地的第一站,TOPOS DESIGN受邀为其设计上海首家实体店。WAT源自英文中惊呼“WHAT!”的谐音,象征打破调酒规律的新尝试。“现实世界只有一个,而想象力无穷。”我们的设计观与WAT不谋而合,这是最好的开始。


In early 2021, the WAT team chose Shanghai as their first goal to enter the mainland market, and Topos Design was invited to design their first physical store in Shanghai. The WAT comes from its homophonic words “WHAT!” which symbolize the new attempt to break the rules of the mixed drink. “There is only one real world, but imagination is boundless.” Our design concept coincidences with WAT’s and this is just the best beginning of the story.

 

▼外观细节 details of the appearance©朱润资


3.png


▼酒吧与MTE Bar and MTE ©朱润资


4.jpg


我们在设计之初深度参与了首店的选址。在连续否定了几处在传统商业逻辑下的热点地段后,我们最终选择了位于上海市静安区巨鹿路758号的MORE THAN EAT(以下简称MTE)。《外滩画报》在2014年的专稿中提出了巨富长街区的概念,巨富长已经成为了上海最有活力的街区之一。MTE是巨富长曾经的荣耀,一个汇聚了世界各地小食的集合餐饮空间,“餐饮+”的运营模式已经成为了街区的独特记忆。中国的城市更新瞬息万变,上海更不例外:巨富长常在,而MTE日渐衰老,她需要新的内容和事件。

 

We were deeply involved in the site selection of the first store at the beginning of the design process. After successively rejecting several hot spots under traditional business logic, we finally chose More Than Eat (hereinafter referred to as MTE) which is located at No. 758 Julu Road, Jing 'an District, Shanghai. The Bund magazine put forward the concept of Jufuchang Block in their 2014 feature, and now this block has become one of the most vibrant neighborhoods in Shanghai. At the same time, MTE was the former glory of the block. It is a catering space which gathers snacks from all over the world. What’s more, its operation mode of “catering +” has become the unique memory of this block. Due to the fast-changing urban renewal in China, although the Jufuchang Block still exists, MTE is aging and it is very important to introduce new content and events to it.

 

▼项目区位 site plan © TOPOS DESIGN


5.png


▼图解 diagram of Julu Road © TOPOS DESIGN


6.png


▼图解 diagram of MTE © TOPOS DESIGN


7.png


自TOPOS DESIGN成立以来,我们每年都组织团队有计划的去“逛街”。我们热衷于通过步行和骑行来丈量和体验上海的大小街区。遵循文丘里在《向拉斯维加斯学习》中宣言的都市主义精神,我们要向上海,这座的伟大城市,学习。高楼大厦的间隙,是年轻建筑师的机会和挑战。通过老建筑和新空间的叙事性再造,我们希望能以具有时代精神的设计,优雅的介入城市的时空肌理。

 

Since the founding of Topos Design, we have organized teams to visit streets in a planned way every year. We are passionate about measuring and experiencing different sizes of neighborhoods of Shanghai through walking and cycling. In keeping with the spirit of urbanism proclaimed by Venturi in "Learning from Las Vegas," we need to learn from this great city, Shanghai. The gap between high-rise buildings is opportunities and challenges for young architects. Through the narrative reconstruction of old buildings and new Spaces, we hope to elegantly intervene in the space-time fabric of the city with the design which is full of the spirit of The Times.

 

位于巨鹿路的WAT首店,我们将以极简的空间叙事,为极小的体量注入极大的活力。

 

Therefore, in the first WAT store located on Julu Road, we plan to use a minimalist spatial narrative to inject great vitality into the tiny volume.


形式追随幻想

FORM FOLLOWS FICTION


▼室内概览 overview © 朱润资


8.png


这是一个开放的方盒子,即是WAT的方盒子,也属于MTE,乃至巨鹿路。

 

基地位于MTE东南角,虽然沿街,但没有独立的沿街出入口。严苛的边界分割出了一个长8米,宽5米,高4米,体积为160立方的长方体空间。在这个小小的方盒子中,我们重新定义边界、尺度和功能,用克制而具有分寸感的设计建造一片极具都市主义的绿色丛林。

 

The site is located at the southeast corner of MTE. Although it is along the street, there is no independent entrance along the street. The boundary of the site creates a rectangular space of 8 meters long, 5 meters wide, 4 meters high and 160 cubic meters in volume. In this small square box, we redefined boundaries, scale and function, and created a green jungle which is full of the spirit of urbanism with restrained but balanced design.

 

▼主入口 the main entrance © 朱润资


9.png


▼体块生成GIF generation of the volume GIF © TOPOS DESIGN


10.png


▼入口灯箱 entrance light box © 朱润资


11.png


▼入口看向窗外 looking out from the entrance © 朱润资


12.png


▼旋转吧台 rotary bar© 朱润资


13.jpg


边界,是用来打破的。我们在方盒子的四个面采取了不同的开洞策略。剥离装饰,基地的建筑结构由四根T字异形柱组成,是一个十字对称的空间结构。首先,我们在南北两侧设计了两段精确至厘米的功能墙,精致的暗藏了各种制冷设备,强弱电面板与极限的储藏空间。两堵平行的功能墙围合成东西互通的空心盒子,让人流可以从MTE的内外自由出入。北侧沿内街面,我们只留了一个吧台内区的小洞口,利用卧式冰箱增加操作面并展示商品的同时,也成为与MTE内街互动的窗口。南侧沿外街面,我们将原有的推拉窗改造成了折叠窗,模糊了室内外空间的边界感,对话城市街道;延伸的窗台作为MTE的场地记忆,成为了一个可供室内外共享的长吧台。


The boundary is made to be broken. We used different opening strategies on the four sides of the box. Stripped of decoration, the architectural structure of the site is composed of four T-shaped columns, which is a kind of the cross-symmetrical spatial structure. First of all, we designed two functional walls on the north and south sides, which are accurate to centimetres, with various refrigeration equipment, strong and weak electrical panels as well as extreme storage space concealed in a delicate way. Two parallel functional walls enclose a hollow box that connects the east and the west, allowing people to freely enter and leave MTE. On the north side, along the inner street, we only left a small opening in the inner area of the bar. Besides, horizontal refrigerator was used to increase the operating surface and display products, which also became a window to interact with visitors in the inner street of MTE. On the south side, along the street surface, we transformed the original sliding Windows into folding Windows, blurring the sense of boundary between indoor and outdoor space, and conversing with the city streets. The extended windowsill serves as MTE's memory of the site and becomes a long bar for indoor as well as outdoor space.

 

▼入口看向冰箱 Looking at the refrigerator from the entrance © 朱润资


14.png


▼旋转吧台看向窗外 looking out from the rotary bar © 朱润资


15.png


▼旋转吧台看向窗外 looking out from the rotary bar © 朱润资


16.png


▼剖面图 section © TOPOS DESIGN


17.png

 

一切关于材料,照明与标识的设计,都是为了恰到好处的清晰。抽象的方盒子是观念的,精心定制的丛林绿水磨石从顶地墙的三维覆盖,温润的质感让方盒子的氧气感十足,成为绿色都市丛林的隐喻。雪花镀锌板的嵌入暗示开洞的形式动作,明确了洞口作为第二等级空间的存在。半圆柱体造型的定制亚克力灯箱,成序列的在每个洞口的上方出现,用直白的标识强化了洞口的功能性。WAT上海首店在白天以零售为主,夜晚则是酒吧。为了满足不同的运营模式,我们为空间配置了环绕声的悬挂式音响,以及可调照度的照明系统。

 

Everything about the materials, lighting and signage was designed to be just right clear. Although the square box is abstract and conceptual, the cover of jungle green terrazzo gives the square box a warm and moist texture, making it full of oxygen and makes the box a metaphor for a green urban jungle. The insertion of the snowflake galvanized sheet suggests the design of the opening, confirming the existence of the hole as the second level of space. Semicylindrical custom-made acrylic light boxes appear in sequence above each opening and reinforce the functionality of the opening with straight signs. In addition, the first WAT store in Shanghai will be a retail store during the day and a bar at night. Therefore, in order to meet the different operating modes, we equipped the space with surround sound hanging sound system and the lighting system with adjustable illumination level.

 

▼座位区 seating area © 朱润资


18.png


▼座位区 seating area © 朱润资


19.png

 

“让吧台动起来!”这源自WAT创始人Royal的奇妙灵感。如果形式(Form)看基本功,幻想(Fiction)就需要想象力了。拒绝正襟危坐,如何做到随时随地的饮酒,我们必须重新定义吧台。5米的面宽,我们任性的布置了一个宽1.2米的中岛吧台,内置旋转履带,让WAT不同口味的鸡尾酒小方瓶以前所未有的方式出现在顾客眼前。立饮,是一种喝酒的姿态,也是一种即刻的态度。高1.2米悬浮中岛吧台的外圈是30厘米宽的台面,人们可以自在的倚靠,把玩空置的小方瓶,与友人谈天说地,以陌生人相视而笑。吧台正上方悬挂一组LED显像装置,跑马灯循环播放“SOOOO WAT”,成为品牌的视觉输出的同时,也为未来的内容播放预设无限的可能性。

 

"Get the bar moving!” This was the curious inspiration of WAT founder Royal. If form depends on basic skills, fiction requires imagination. Refusing to sit up, and how to drink anywhere and anytime, we have to redefine the bar. With a width of 5 meters, we arbitrarily arranged a 1.2-meter wide island bar with built-in rotating caterpillar, allowing customers to see the different flavors of WAT cocktail bottles in an unprecedented way. Tasting while standing is a drinking gesture as well as an attitude. The 1.2 meter high floating central island bar is surrounded by a 30-centimeter-wide table, where people can lean on, play with empty small square bottles, chat with friends and smile at strangers. A group of LED display devices are suspended directly above the bar. The running lights play "SOOOO WAT" in a circular way, which becomes a kind of the visual output of the brand and presets infinite possibilities for future content.

 

▼MTE内沿街面 the inner street of MTE © 朱润资


20.png

 

▼连接MTE的窗口 indoor window © 朱润资


21.png


WAT首店不仅仅是一家零售或酒吧,而更是一个年轻力和自由力的社交中心。“绿色都市丛林,大人的饮料店,喝酒的游乐园”来自不同媒体和个体的描绘,不正是法国建筑师屈米在《曼哈顿手稿》里的宣言:“建筑不只是简单地关于空间和形式,也是关于事件、活动和空间中发生的一切。”

 

The WAT store in Shanghai is not just a retail or a bar, but a social center for youth and freedom. "The green urban jungle, a beverage shop for adults, an amusement park for drinking" is depicted by different media and individuals, which is exactly the declaration of French architect Tschumi in Manuscript of Manhattan: "Architecture is not simply about space and form, but also about events, activities and what happens in space.”

 

▼旋转吧台 rotary bar © 朱润资


22.png


流动的盛宴

A MOVEABLE FEAST

 

7月16日,WAT上海首店正式开业,我和团队欢聚在这个不足50平方的绿色丛林,举杯畅饮。看着永不停歇的旋转吧台,满桌愈多的小方瓶与杯中流淌的冰块与色彩;听着柔美的背景音乐,众人的欢声笑语与巨鹿路的车水马龙。熟悉的上海如此生动,对我而言,建筑学的意义是什么?不就是为了当下这场流动的盛宴!

 

随时随地,喝酒去吧!

 

On July 16th, the first WAT store in Shanghai was officially opened. My team and I gathered together in this green jungle with less than 50 square meters to drink. Looking at the endless rotating bar, more and more cubes of ice and color flowing in the bottles and cups, listening to the soft background music, the laughter of the crowd and the sound of traffic from Julu Road, facing the familiar Shanghai becomes so vivid, I started thinking: what does architecture mean to me? Just the present flowing feast!

 

Anywhere, anytime, drinking!

 

▼平面图 plan © TOPOS DESIGN


23.png

 

项目信息

 

项目名称: 绿色都市丛林,WAT上海首店

设计单位: TOPOS DESIGN

项目设计 & 完成年份: 2021.01至2021.07

主持建筑师: 林  晨

项目设计师: 丰滋祥

设计团队: 王磊,徐子杰(实习),王必虎(机电顾问)

项目地址: 中国,上海市

建筑面积: 42m²

摄影师: 朱润资

施工方: 上海简远装饰工程设计有限公司

业主: WATisgood

材料:水磨石,镀锌板,不锈钢,亚克力


6376316768522697781229426.png

设计腕儿官方微信

010-88600030

 
TOPOS DESIGN相关案例
  • 绿色都市丛林,WAT上海首店


设计腕儿×地产商

www.designwire.com.cn \ 关于设计腕儿 About us \ 联系我们 Contact us \ 智囊团 Brainpower  \ 设计腕儿×地产商 Designwire×Land Baron \

京ICP备15003767号-1