Nicolas laisné architects:全实木构建的办公园区

设计:Nicolas laisné architects | 项目地点:法国 | 类别:办公空间 | 2020-03-22 5909 109

位于法国南特的Arboretum,是由Francois Leclercq、Nicolas Laisne和Dimitri Roussel建筑公司设计的一个大型综合园区。园区的设计提供了一种新的工作和经营方式。专注于环境质量和新工作方式的整合,Arboretum将成为世界上最大的实木项目。

 

The Nanterre Arboretum, built for BNP Paribas Real Estate and Woodeum, designed by the François Leclercq? Nicolas Laisné and Dimitri Roussel architecture firms, provides a new way of working and conducting business. Firmly focused on environmental quality and integration of new ways of working, the Arboretum will be the largest project ever built from solid wood, worldwide.

 

图片1.png


© Nicolas Laisné, Dimitri Roussel and François Leclercq 

 

图片2.png


© Nicolas Laisné, Dimitri Roussel and François Leclercq 

 

现代活力园区

 

该项目的建设工作于2020年才开始,坐落在塞纳河旁,目的是将工业废地转变为一个126,000平方米的园区。整个项目也是法兰西岛正在开发的最大的服务项目。

 

Construction for this project just started in 2020, with the objective of transforming an industrial wasteland into a 126,000 m² campus set in 9 hectares of parkland next to the Seine. The project as a whole is also the largest services sector project under development in Île-de-France.

 

建筑物的材料,建造方法以及建筑物的使用和开发都经过了设计,目的是减少整个园区生命周期内的温室气体排放并最大程度地提高其弹性。利用生物来源材料,生物气候设计和可再生能源(光伏和地热)的产生使该基地成为一个真正的可持续发展模式,从而标志着生态转型的新阶段。

 

The materials, the construction method, and the use and development of the buildings have all been designed with the aim of reducing greenhouse gas emissions throughout the life of the campus and maximizing its resilience. Use of bio-sourced materials, bioclimatic design and generation of renewable (photovoltaic and geothermal) energy make this site a true model of sustainable development, thus marking a new stage in the ecological transition.

 

图片3.png


© Nicolas Laisné, Dimitri Roussel and François Leclercq 

 

图片4.png


© Nicolas Laisné, Dimitri Roussel and François Leclercq 

 

位于塞纳河河岸,拉德芳斯区,距南泰尔大学铁路枢纽700米,Papeteries de La Seine网站提供了多式联运的可能性。

 

Set on the banks of the Seine, in the La Défense district and 700 m from the Nanterre University rail hub, the Papeteries de la Seine site offers the possibility of multimodal access.

 

 

从结构上讲,该项目的景观美化是基于地形的自然动态,同时寻求将其重新与更广阔的景观连接起来,并将其整合到增强周边地区遗址和资源的良性行动中(Parc du Chemin de l'Île 和法兰西岛(ÎleFleurie)。

 

In structural terms, the project’s landscaping is based on the natural dynamics of the terrain, while seeking to reconnect it to the wider landscape and integrate it into the virtuous action of enhancing sites and resources in the surrounding area (Parc du Chemin de l’Île and the Île Fleurie).

With its green spaces and aquatic environments, the Arboretum forms an additional link in the green and blue metropolitan district.

 

图片5.png


© Nicolas Laisné, Dimitri Roussel and François Leclercq 

 

图片6.png


© Nicolas Laisné, Dimitri Roussel and François Leclercq

 

车间和工厂历史建筑的7,360平方米的翻新工作已委托给Hubert et Roy工作室。在保持体量的同时,将必要的功能被引入到现有的结构中。这些空间用于混合和共享使用(公共/私有)。它们将容纳:体育设施、自助餐厅、美食广场、文化活动中心、服务街区和数字中心。

 

The renovation of the 7,360 m² of historic buildings of the Workshop and the Factory has been entrusted to the studio Hubert et Roy. The necessary functions for versatile use of premises are introduced into the existing structure whilst maintaining the volumes. These spaces are intended for mixed and shared use (public/ private). They will accommodate: sports facilities, cafeteria, food court, cultural activity centres, services blocks and digital center.

 

图片7.png


© Nicolas Laisné, Dimitri Roussel and François Leclercq 

 

图片8.png


© Nicolas Laisné, Dimitri Roussel and François Leclercq 

 

从历史建筑到创新校园

 

这五栋独立办公大楼它坚定地关注环境质量,并将新的工作方式融入建筑设计本身。Arboretum的布局基于一个简单的原则:每个办公室与场地的景观有直接的关系。这种关系反映在对开放空间的处理上。“附加空间”创造了工作空间和景观空间之间的联系:室外露台作为办公室的延伸,提供更多用途。

 

The architecture of the 5 independent office buildings is that of a campus focused firmly on environmental quality and integration of new ways of working into the building design itself. The Arboretum layout is based on a simple principle: each office has a direct relationship to the site’s landscaping. This relationship is reflected in the treatment of the open spaces. An “add-on space” creates a link between the work and landscape spaces: there are genuine outside terraces as a direct extension of the offices likely to offer opportunity for additional uses.

 

每个建筑都沿着一条曲线分布,不同大小的开放空间呈锯齿状交错分布,提供了高度的灵活性。这些开放空间可以不同的需求进行调整,以满足居住者在每个阶段的需求。

 

Each of the campus buildings runs along a curved line with a distribution of open spaces of different sizes staggered in a sawtooth pattern, offering a high level of flexibility. These open spaces, which can be modified as needed, will support the needs of the occupants at each stage of their development.

 

图片9.png


© Nicolas Laisné, Dimitri Roussel and François Leclercq 

 

图片10.png


© Nicolas Laisné, Dimitri Roussel and François Leclercq

 

 

这些办公室将由实心交叉层压木材(CLT)建造,采用Woodeum开发的创新低碳技术。从美学角度来说,木材是连接校园内所有新建筑的纽带。正是原材料与宽敞的花园之间的这种对话展现园区的独特品质。作为一个特例,整个设计的人体工程学和构造质量更加引人注目。

 

These offices will be built of solid cross-laminated timber (CLT), with innovative low-carbon technology developed by Woodeum. In aesthetic terms, wood is the link between all the new architecture on the campus. It is this dialogue between raw materials and generous gardens that gives rise to the unique quality of the campus. As an exceptional case, the ergonomic and construction qualities of the design as a whole are all the more noticeable and valuable.

 

图片11.png


© Nicolas Laisné, Dimitri Roussel and François Leclercq

 

Arboretum旨在为个人提供幸福感(舒适的听觉和视觉环境)以及与自然的直接接触。 在感官上,首先是由于实木的物理特性,以及高高的凸窗所提供的一览无余的视野,还来自附近种植的植物中最稀有的精油的香气。

 

The Arboretum is designed to offer individuals a sense of well-being (a comfortable acoustic and visual environment) as well as direct contact with nature. In sensory terms, first and foremost due to the physicality of the solid wood, and the unobstructed views provided by the tall bay windows, but also fragrances from the rarest of essential oils, from plants grown nearby.

 

该项目的规模还允许基于城市农业发展循环经济周期。 员工将能够参与鼓励生物多样性和可持续发展的倡议。

 

The scale of the project also allows for development of a circular economic cycle based on urban agriculture. Employees will be able to be involved in initiatives to encourage biodiversity and sustainable development.

 

项目信息

项目地点:法国南特

建筑设计:François Leclercq, Nicolas Laisné and Dimitri Roussel

景观设计:BASE

项目面积:126,000 m²

项目摄影:Weiss   Virgin Lemon    Vincent Vacker   Morph




设计腕儿公众号.png

设计腕儿官方微信



 
Nicolas laisné architects相关案例
  • Nicolas laisné architects...

  • Nicolas laisné architects...


设计腕儿×地产商

www.designwire.com.cn \ 关于设计腕儿 About us \ 联系我们 Contact us \ 智囊团 Brainpower  \ 设计腕儿×地产商 Designwire×Land Baron \

京ICP备15003767号-1