法国蒙彼利埃“白色树塔”住宅楼

设计:Sou Fujimoto Architects | 项目地点:法国 | 类别:居住空间 | 2020-03-22 5980 68

独特的项目出发点

 

2013年,法国蒙彼利埃市议会发起了“ Folie Richter”竞赛。这个竞赛旨在寻找一种地标性的新型塔楼原型,丰富当地的建筑形式。RFP强调了该项目作为一个宏大设想所需要达到的要求:该项目必须适应周边环境,同时包含商业及居住空间。这也就要求本项目需要由具有创新精神的年轻建筑师和经验丰富的团队共同完成。

 

In 2013, Montpellier city council launched the “Folie Richter” competition. It sought to identify a blueprint for a beacon tower to enrich the city’s architectural heritage. The RFP stressed the desire for a bold project that had to fit into its environment and include shops and homes. The brief was clear: city hall wanted a team made up of a young architect working with an experienced colleague...

 

图片1.png


© Cyrille Weiner


图片2.png


© Cyrille Weiner

 

为了这个竞赛,Manal Rachdi和Nicolas Laisné这两位有着自己的事务所的建筑师决定去拜访一下日本建筑师藤本壮介。

 

虽然他们在建筑的表现方式上截然不同,但他们的设计出发点是相同的,即从自然中汲取灵感。因此,在本项目中,三个设计团队可以相互补充,共同创造出一个令人眼前一亮的建筑结构。

 

为了使这个项目能够顺利地推进下去,Manal Rachdi、Nicolas Laisné和他年轻的合伙人Dimitri Roussel于2013年的夏天专门飞去了东京。五天之后,最终集结的设计团队驻扎在藤本壮介的事务所里,开始了紧锣密鼓的设计和讨论工作。藤本壮介建筑设计事务所法国分部的现任负责人兼合伙建筑师Marie de France是本次合作的中坚力量,促进了东京和巴黎团队之间的沟通和交流。为了这个项目,所有的参与者都全力以赴,在一个开放的、放松的氛围中画着草图。

 

Manal Rachdi and Nicolas Laisné, who each run their own practices, decided to call on the Japanese architect Sou Fujimoto. All three of them seek inspiration in nature even if they express it in very different ways. On this project, these three visions would be mutually enriching.

 

To get the project off the ground, Manal Rachdi, Nicolas Laisné and his young partner Dimitri Roussel flew to Tokyo in summer 2013. For five days, they shut themselves away in Fujimoto’s studio for intensive workshop sessions.

 

Marie de France, a partner architect and current head of Sou Fujimoto’s practice in France, was central to the process, facilitating dialogue between the Tokyo and Paris teams. Sitting around a table laden with paper and pencils, they began to draw in an open and informal atmosphere.

 

图片3.png


© SFA-NLA-OXO

 

图片4.png


© SFA-NLA-OXO

 

为了探讨高层塔楼的新形式,设计团队专注于人体尺度,在建筑的底层和顶层都创造了一系列公共空间:首层是一个由玻璃墙体限定出来的空间,通向街道;而屋顶则设有一个对公众开放酒吧和一个专门为住户设计的公共空间,因此,即使是住在底层的住户,也能像高层的住户一样,享有绝美的景观视野。

 

To reinvent the tower, the architects focused on the human dimension, creating public spaces at the bottom and top of the building: the ground floor is a glass-walled space opening out onto the street, while on the roof there is a bar open to the public and a common area for residents, so that even the owners of first-floor apartments can enjoy the view.

 

图片5.png


© SFA-NLA-OXO


促进户外生活的建筑创举

 

但是,本项目最出彩的地方还是它的设计。这支由三个建筑事务所组成的设计团队受到树木的启发,设计了一座巨型树屋,阳台从建筑主体上疯狂地向外延伸出去,创造出一系列阴影空间,保护着建筑主体体量的立面。对建筑周边环境和当地人生活方式的关注和考量贯穿着设计的始终。

 

But what sets the project apart is its design. The three architectural practices devised a building inspired by a tree, with balconies that branch off the trunk and shades that sprout out of and protect its façade. The attention paid to its setting, and to local lifestyles, guided the architects throughout the design phase.

 

图片6.png

图片7.png


© SFA-NLA-OXO

 

图片8.png


© SFA-NLA-OXO

 

阳台和藤架不仅丰富了住户们的户外生活,更让他们彼此建立了一种新型的邻里关系。每套公寓都拥有至少7平方米的室外空间((最大的是35 m²),私密性和布局各不相同;复式公寓则设有两个室外阳台,住户可以通过楼梯从一个阳台直接去向另一个阳台。因此,所有的公寓都拥有绝佳的景观,建筑师们通过一个实体的立体模型、一系列实验性的空间,描绘出了一幅未来居住模式的蓝图。

 

The many balconies and pergolas really do promote outdoor living and enable a new type of relationship between residents. Each apartment boasts an outdoor space of at least 7m² (the largest is 35m²), with multiple levels of privacy and layout options; residents of the duplex apartments can move from one balcony to the other. So that all apartments have pleasing views, the architects sculpted the blueprint with a series of spatial experiments using physical 3D models.

 

图片9.png


© Cyrille Weiner

 

图片10.png


© Cyrille Weiner

 

L'Arbre Blanc有许多技术方面的创新点,其悬挑长度高达7.5米的露台堪称是世界第一。这些出人意料的室外露台将起居空间延伸到了室外,模糊了室内外居住环境的边界,从而使得住户可以肆意地沐浴在阳光下之下。

 

The many technical innovations of L’Arbre Blanc include the terraces, whose cantilevers, which are up to 7.5 metre-long, constitute a world first. These exceptional outside spaces are fully-fledged living rooms which are connected to the dwellings in such a way as to allow residents to live inside and outside, a luxury for a city bathed in sunshine 80% of the year!

 

建筑的气候适应性

 

阳台的比例强调了这一目标,以拥抱户外,因为树叶折叠起来寻找阳光。这些宽敞的阳台也是对环境解决方案的需求的回应,这些方案紧密地适应了“南方的生态”。它们为立面形成了一个有效的保护罩,提供了必要的遮荫,并且将室外的风分散到各个室内空间中去,从而更好地组织建筑的自然通风。

 

The proportions of the balconies emphasise this aim to embrace the outdoors, as do the leaves that fold out in search of the sunlight. These generous balconies are also a response to the need for environmental solutions closely tailored to the “ecology of the south”. Forming an effective protective veil for the façade, they provide the necessary shade and break up skew winds to help air circulate more harmoniously.

 

服务于城市和公众的私人塔楼 


图片11.png


© Cyrille Weiner

 

图片12.png


© Cyrille Weiner

 

在这个多功能的塔楼开发项目中,建筑师采用了一种全新的设计理念。为了使塔楼能够更好地服务于城市,提高其可达性,建筑师将目光放在了公共空间的设计上,其中包括沿着Lez河(Lez River)设置一个景观公园,以及让塔楼对公众开放。

 

这座17层的建筑是城市生活的一个完整的参与者,让蒙彼利埃地区内的所有市民都能够进入其内部空间:底层设有艺术画廊,屋顶有一个连接全景花园的酒吧。这种设计概念增强了人们对于这座塔楼的归属感,它不仅成为了蒙彼利埃人的骄傲,更成为了一个家喻户晓的旅游景点。

 

The architects adopted a new take on tower living for this mixed-use development. To cure inaccessible tower syndrome, from the earliest discussions there was a real focus on public space, including extending a landscaped park along the Lez River and opening the tower up to the public.

 

The seventeen-storey building is a full participant in city life, aiming first and foremost to be accessible to all the people of Montpellier, with an art gallery on the ground floor and a rooftop bar linked to a panoramic garden. By allowing people to take physical ownership of the tower, it will become an object of pride for the people of Montpellier, and a tourist attraction.

 

图片13.png


剖面图

 

项目信息

建筑设计:Sou Fujimoto Architects, Nicolas Laisné, Dimitri Roussel, OXO Architectes Marie-Laure Coste-Grange (project management)

景观设计:Now Here Studio

项目面积: 10,225㎡

项目摄影:Cyrille Weiner



设计腕儿公众号.png

设计腕儿官方微信



 
Sou Fujimoto Architects相关案例
  • 法国蒙彼利埃“白色树塔”住...

  • 萨克雷大学共享教育大楼


设计腕儿×地产商

www.designwire.com.cn \ 关于设计腕儿 About us \ 联系我们 Contact us \ 智囊团 Brainpower  \ 设计腕儿×地产商 Designwire×Land Baron \

京ICP备15003767号-1