拾集建筑:KITCHEN L共享厨房设计

设计:拾集建筑 | 项目地点: | 类别:商业空间 | 2018-05-05 9591 88

l-QHLY0099.jpg


  KITCHEN L共享厨房项目位于上海徐汇区凯旋路,拾集建筑受到业主委托对上下两层空间进行室内设计。空间将集共享厨房、烘焙体验课、派对酒吧等功能,成为吸引年轻人的新型社交场所。“共享”主题一直是设计师团队乐于尝试的挑战,如何在同一空间里塑造出不同场景模式,针对不同客群人数的需求迅速切换空间容量,成为此次设计中至关重要的一步。


The KITCHEN L shared kitchen project is located in Kaixuan Road, Xuhui District, Shanghai. Xu Studio, entrusted by the owner, undertakes the interior design of the two floors. Featuring functions including shared kitchen, bakery experiences, parties and bars, it is to become a new type of social space for young people. “Sharing” proves to be a subject that the designing team is happy to try. How to create different scene modes to switch space capacity rapidly has become a step of crucial importance in the design.


QHLY0007.jpg


  经过几轮模型建立,反复推敲,设计师决定采用悬挂系统来解决隔断、展示架、显示屏的摆放。悬挂系统由方管链接而成,贯穿一层空间。设计师选择条纹玻璃这种具备透光不透视属性的材质作为隔断,悬挂于预先设置好的悬挂轨道上,任意切换组合,使得空间可分为4个独立厨房区域,亦可合并为2间大空间厨房,甚至取下所有隔断合并为大空间。


Through several rounds of models and repeated scrutiny the designer decided to use the square-tube-made suspension system, which goes through the first floor for lay out of barriers, display shelves and display screens. Due to its property of being translucent but not perspective, the vertically ribbed glass is selected as the barrier and hanging on the suspended track prepared in advance. Different combination switches enable the space to be either divided into 4 separate kitchens or integrated into 2 large sections. One whole kitchen space is also available if all barriers are removed.



  连接二层的核心是竖向楼梯,由一个高5米的发光盒子包裹,视觉中心位置悬挂由紫铜色厨具、锅具组成的装置艺术,在光的映衬下璀璨夺目。


The vertical staircase connects the two floors, and is wrapped by a luminous box with a height of 5 meters. An art installation composed by coppery kitchen wares and cook wares is luminous and brilliant in the light.


QHLY0057.jpg


  二层空间氛围更为轻松,折面暗镜笼罩整个空间,反射延伸空间产生虚幻影像。占据沿街面的长吧台由7块55寸屏组成,桌面播放着新媒体艺术作品,配合昏暗的灯光营造夜间酒吧氛围。


Atmosphere in the second floor is more relaxing, where folded dark mirrors covering the entire space, and unreal images generated in the extended reflecting area. The long bar along the street is composed of seven screens, each with a size of 55 inches, showing the new media art works, and thus an atmosphere of night bar is created under the dark light.




  拾集建筑始终专注于以简单质朴的材质,轻装饰、重体验,通过灯光把控实现场景切换,创造灵活多变的空间,并给空间未来留出足够变换的可能性。


Focused on simple materials and laying emphasis on experiences instead of decorations, Xu Studio achieves scene switching through lighting control and creates flexible and changeable spaces, as well as leaving the space with changing possibilities in the future.



 

建筑师:拾集建筑 XU Studio/Design Company: XU Studio

项目地址:徐汇区,上海,中国/Project Location: Shanghai, China

主创团队:罗程宇,徐意俊,许施瑾,丁苓,蒋妍,何志伟,蒋瑜桑/Design team: Xu Shijin, Xu Yijun, Luo chengyu, Ding Ling, Jane Jiang, He Zhiwei, Jiang YuSang

灯光顾问:苏佳星/Lighting consultants and construction: Su jiaxing

建筑面积:324㎡/Project area: 324㎡

项目年份:2018/Project Date: 2018. 04

摄影师:Peter Zhang/Photo: Peter Zhang

施工方:上海匠庭/Construction: Shanghai Jiang Ting

 


Edit by Designwire








 
拾集建筑相关案例
  • 拾集建筑:KITCHEN L共享厨...

  • 拾集建筑:补时咖啡与艺术空...

  • XU Studio:R FITNESS健身工...


智囊团 Brainpower

www.designwire.com.cn \ 关于设计腕儿 About us \ 联系我们 Contact us \ 智囊团 Brainpower \

京ICP备15003767号-1