概念设计 | 卡恩建筑赢得阿尔斯特表演艺术图书馆及学院项目

设计:卡恩建筑事务所 | 项目地点:比利时 | 类别:文化教育 | 2016-07-06 7353 68

The city council of the Flemish city of Aalst has commissioned KAAN Architecten to design their new library, a largely new complex in the city centre which will also house the Academy for Performing Arts. The complex,situated on the corner of Oude Graanmarkt and Esplanadestraat, will be completed in 2018 – a full century after the end of World War I.

       比利时阿尔斯特市近日授予卡恩建筑一新项目。它是一座位于市中心的图书馆,同时为其表演艺术学院提供庇护。这座位于Oude Graanmarkt市场和Esplanadestraat街交界的综合体将于2018年建成——刚好是一战结束100周年。

卡恩建筑赢得阿尔斯特表演艺术图书馆及学院项目-01

street view Esplanadestraat


The city requested: “A library for Aalst that will become an open and accessible place, a home for information, knowledge,culture and leisure opportunities.” Other, no less important stipulations included that the design by KAAN would be an impetus for the fulfilment of a vibrant city centre and a place where all of the different communities within Aalst can meet each other.

        阿尔斯特市提出了它对此项目的需求:新建筑需要成为一个开放易达的场所,一个集信息、知识、文化和休闲于一身的图书馆。同样重要的是,新建筑需要成为市中心活力的起搏器,一个各种人群汇聚的平台。


The preliminary design, which won KAAN Architecten the commission, is a complex with lively, urban allure. Precisely because its plan is functionally driven, it achieves a sense of spatial freedom that enriches the experience of the building. The so-called Pupillenschool, with its grand presence and eventful history, is being used as a ‘cornerstone’ to anchor the new complex in the surrounding urban fabric and in the hearts of the people of Aalst.

       卡恩建筑为此设计了一个活跃的城市建筑。建筑的布局理性地根据功能而定,另一方面,一定的自由空间为访客带来丰富的空间体验。现存的学校,即所谓的Pupillenschool,由于其庄严的存在和悠久的历史,成为综合体的基石,以组织综合体与其他市中心的建筑的城市肌理关系。

卡恩建筑赢得阿尔斯特表演艺术图书馆及学院项-02

exterior view


卡恩建筑赢得阿尔斯特表演艺术图书馆及学院项-03

first floor plan


The irregular street pattern of the historic centre of Aalst was a source of inspiration and forms the foundation for the newcomplex. At various points the streets converge erratically, leaving small open spaces – tiny public squares that dot the old city centre. By inserting a rectangular edifice loosely against the back and part of the side of the Pupillenschool, Aalst has gained two more of such small public squares: one serving as the entrance area for the complex and the other as terrace to the reading café.

        阿尔斯特市历史城区的不规则街道为新建筑提供了灵感,并影响了建筑的最终形式。街道在不同的地方汇聚收敛,形成了小块的开放空间,点缀在古城各处。以此为出发点,卡恩建筑在场地上置入一个方形的建筑,与周边建筑一起,形成了两个开放空间,一个空间作为建筑入口,另一个则作为图书馆咖啡厅的延伸。

卡恩建筑赢得阿尔斯特表演艺术图书馆及学院项-04interiors 1st floor


卡恩建筑赢得阿尔斯特表演艺术图书馆及学院项-05interiors coffeebar


卡恩建筑赢得阿尔斯特表演艺术图书馆及学院项-06interiors reading room


The combination of a library and arts academy may not at first seem very logical. The performing arts involve movement and noise, while reading is a static and quiet activity. The blending of the two, however, is also infectious and gives greater impact to the idea of a meeting place. KAAN Architecten believes the combination sets them a challenge to design a building that lets each complement the other in an ideal way. Aalst dances, plays and reads – a motto that speaks to the imagination.

        粗略一看,把图书馆和表演艺术学院组合在一起并不十分明智。表演艺术会产生很多活动和声音,而图书馆则需要安静平和的环境。然而,这样的组合却更好地强调了不同人群和活动的汇合。卡恩建筑把这看做是两者互相烘托增值的机会。阿尔斯特人跳舞、娱乐和阅读——一个十分好的城市格言。

卡恩建筑赢得阿尔斯特表演艺术图书馆及学院项-07

ground floor plan


卡恩建筑赢得阿尔斯特表演艺术图书馆及学院项-08

interiors 2nd floor


The city has chosen to perform a public private partnership (ppp) for the municipal library by means of a Design & Build contract.This DB has been procured as one single entity to the private party of Groep Van Roey NV. Subsequently, Van Roey has configured a consortium for this very purpose of which KAAN Architecten is a member, next to ABT, Studiebureau R. Boydens NV, Util Structuurstudies and Dutch Light Pro.

       此项目是阿尔斯特市公私合作框架的产物,涵盖设计和建造。私企方为Van Roey集团牵头的联合体。联合体成员卡恩建筑、ABT、Studiebureau R. Boydens NV、Util Structuurstudies和Dutch Light Pro将开展项目的后续工作。

卡恩建筑赢得阿尔斯特表演艺术图书馆及学院项-09

longitudinal section


卡恩建筑赢得阿尔斯特表演艺术图书馆及学院项-10

site plan



项目名称:表演艺术学院及图书馆

地点:比利时阿尔斯特市Graanmarkt 4, 9300

客户:Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Aalst (AGSA)

建筑设计:卡恩建筑事务所 (Kees Kaan, Vincent Panhuysen, Dikkie Scipio)

设计团队:Bas Barendse, Tjerk de Boer, Sebastiaan Buitenhuis, Sebastian van Damme, Raluca Firicel, Narine

Gyulkhasyan, Joost Harteveld, Martina Margini, Giuseppe Mazzaglia, Kevin Park

总建筑面积:8500 平方米

设计时间:2016

主要承建商:Van Roey NV 集团

施工顾问:UTIL Struktuurstudies

设备顾问:Studiebureau R. Boydens NV

防火及声学顾问:ABT

可持续发展顾问:Studiebureau R. Boydens NV

建筑渲染:Edit, 卡恩建筑事务所



编辑:SAM

 
卡恩建筑事务所相关案例
  • KAAN:卡恩建筑鹿特丹新办公...

  • 卡恩建筑:B30海牙历史建筑...

  • 概念设计 | 卡恩建筑赢得阿...

  • 卡恩建筑事务所成功交付荷兰...


智囊团 Brainpower

www.designwire.com.cn \ 关于设计腕儿 About us \ 联系我们 Contact us \ 智囊团 Brainpower \

京ICP备15003767号-1