刘红蕾:深圳融创•创智谷展厅设计

项目地点:深圳 | 2018-05-25 297 3


  深圳,一座年轻而充满活力的创意之都,一位在不断创新中超越自我的潮流引领者,从来不缺到此逐梦的人才。为信念加持,让梦想前行,坐落于这座城市中轴的融创·莱蒙创智谷秉持着致敬初心的关怀和初衷,以打造“南中国·首席创业梦想硅谷”为目标,构建充满未来感的展示空间。

Shenzhen, a young and energetic creative capital, a trend leader who has surpassed itself in constant innovation, has never missed talents coming with dreams. Blessed with convictions and dreams, Sunac-Smart Valley is located in the center of the city, upholding the care and original intentions of the early days of the heart and aiming to build the “South China • Top Entrepreneurship Silicon Valley” with the goal of building a sense of space for the future.



  整体设计有意打破人们对于科技枯燥无趣的刻板认知,将生态理念适时融入科技的几何形态与现代感中,令科技的线条转化成真实空间中的表面处理,从而完美实现科技与自然的和谐交融,展现现代科技的美学魅力。

The overall design intentionally breaks people’s stereotyped perception of the tediousness of science and technology, integrates the ecological concept into the geometry and modernity of technology, and transforms the lines of science and technology into the surface treatment in the real space, so as to achieve the perfect harmony between technology and nature, which fully demonstrates the aesthetic charm of modern technology.



  大堂蜿蜒曲折的墙面设计取意悬崖峭壁之形,又暗喻科技动感抽象的几何线条,营造悬浮漂移、无限延伸的视觉效果。不规则的线条表面由白色烤漆、灰色烤漆、镜面不锈钢、黑色喷砂不锈钢四种不同的材料随机构成,令轮廓外观更加别致炫酷,呈现出丰富的层次感。定制的立体墙面又是一座充满哲学意味的艺术装置。一方面,墙面造型和山体形态上的同构性,消融了科技和生态范畴之间的矛盾性,展示出两者之间的微妙关系:既提升外在空间趣味性和张力,又达至内在的协调和统一。另一方面,借由光的折射,不锈钢饰面隐约映照出大堂的活动场景,仿佛神秘的异次元世界,既联系着现在,又可抵达未来。

The sinuous wall design of the lobby takes shape of the cliffs, and it also implies that the abstract geometric lines of science and technology are dynamic, creating a floating, infinitely-extending visual effect. Irregular line surface is randomly composed of four different materials: white paint, gray paint, mirror stainless steel and black sandblasted stainless steel. It makes the outline look cooler, showing a rich sense of depth. The custom-built three-dimensional wall is an artistic device full of philosophical meaning. On the one hand, the isomorphism of wall modeling and mountain morphology has dissolved the contradiction between the science and technology and ecological categories, and displayed a delicate relationship between the two: it not only enhances the interest and tension of the outer space, but also achieves internal coordination and unity. On the other hand, by the refraction of light, the stainless steel finishes reflects the scenes of activities in the lobby, as if it were a mysterious world of different dimensions, both in connection with the present and in the future.



  服务台、模型展示台、水吧台延续墙面的造型语言,在保持视觉连续性的同时,体积和形状的差异令每个功能区域又像是各自独立、高低不一的山丘,显露出独特的表情。

Reception Counter, Model Display Station, and Water Bar continue the modeling language of the walls. While keeping the visual continuity, the differences in volume and shape make each functional area look like an independent hill of different heights, revealing unique expression.



  作为传递信息的媒介,几何线条还贯穿于天花造型和大理石地板的图案设计中,传达出中性、极简、利落的空间气质。刻纹木饰面、绿植背景墙则作为自然的代表,与现代简约的几何元素形成有机的碰撞。洽谈区采用绿色休闲椅搭配不规则大理石桌,鲜活的色彩为空间注入生机与活力。

As a medium for the transmission of information, geometric lines also run through the pattern design of the ceiling and the marble floor, conveying a neutral, minimalist and neat space temperament. The engraved wood veneer and the green plant wall serve as the representatives of nature and form an organic collision with the modern and simple geometric elements. Closing Room uses green lounge chairs with irregular marble tables, and fresh colors inject vitality and vitality into the space.



  相比于大堂空间,VIP室通过灰色大理石和深色木饰面的对话,增添空间的神秘性与静谧氛围,彰显低调奢华的人文内涵。

Compared to the lobby space, the VIP Room adds a sense of mystery and quiet atmosphere to the space through dialogue between grey marble and dark wood finishes, highlighting the humanistic connotation of understated luxury.



  让科技链接生态,让梦想照进现实,设计对集科技、自然于一体的新型空间的探寻,令创智谷成为一个兼具现代创新、动感活力又安静舒适、鼓舞人心的筑梦启航之地。

Let science and technology link ecology. Let dreams shine into reality. The design creates a new type of space that integrates science and technology and nature into one, making Smart Valley an inspiring dream land with an integration of modern innovation, dynamic vitality, quietness and comfort.



 

项目名称:深圳融创•创智谷展厅

Project Name: Shenzhen Sunac - Smart Valley

项目地点:深圳

Project Site:Shenzhen

项目面积:1000㎡

Project Area:1000㎡

设计师:刘红蕾

Designer:Liu Honglei


刘红蕾

深圳

\ 深圳毕路德建筑顾问有限公司

\ 合伙人

简介 Introduction

  • 16800
  • 14
  • 22
  • 1

www.designwire.com.cn \ 关于设计腕儿 About us \ 联系我们 Contact us \ 智囊团 Brainpower  \ 设计腕儿×地产商 Designwire×Land Baron \

京ICP备15003767号-1