WDS:食野沙拉信阳电子产业园店设计

设计:WDS | 项目地点:信阳 | 类别:餐饮空间 | 2022-07-30 6601 106

休闲区.jpg


作为一个年轻的轻食餐饮品牌,食野沙拉的新店选址在一座电子产业孵化园的园区里。相较于大部分初创品牌来说,在前期的经营里,食野沙拉凭借着不错的餐食品质,已经累积了一部分的忠实顾客。但随着食客和餐食品类的不断增多,原本的经营面积已经无法满足品牌进一步提升的需求。由于受到新冠疫情的影响,餐饮行业也一直都处于不稳定营业的状态中,综合考量之后,业主方还是希望能够升级一个更大营业面积的新店,开发一些活动、聚会的场地使用功能,并在提升食客堂食体验感的同时,尽可能去减少店面装修的费用。

As a young fit-friendly foods catering brand, the new store of SHIYE SHALA lies in the park of an electronic industry incubator. Compared with most start-up brands, in the early stage of operation, SHIYE SHALA has accumulated loyal customers by virtue of its good food quality. However, with the increasing number of consumers and food categories, the original operating area has been unable to meet the needs of further brand promotion. Due to the impact of COVID-19, the catering industry has always been in a state of unstable operation. After comprehensive consideration, the owner still hopes to upgrade a new place with a larger business area, develop some functions for events and gatherings. While enhancing the dining experience of diners, minimize the cost of store decoration as much as possible.

 

WDS在接到设计任务后,首先对食野沙拉的原始店面进行了一次探访。出于营业需求,在新店的装修过程中,原始老店还在正常营业中。出于预算考虑,旧有的一些餐厨用具都要进行保留使用,所以在这次探访中,设计团队将所有业主方预计需要保留的用具都进行详细的统计和测量。

received the design assignment, WDS first made a visit to the original storefront of SHIYE SHALA. Due to business needs, the original old store is still operating normally during the renovation of the new store. Due to budget considerations, some old kitchen utensils should be reserved for use, so during this visit, the design team made detailed statistics and measurements of all the utensils that the owner expects to keep.

 

经过实地勘察食野沙拉的新址以后,设计团队发现这并不是一个严格意义上的店面,产业园的1F由于业态调整,原本的大厅已经被几家商户自行分隔成店面,开展经营活动。而品牌方承租的这块店面与大厅的连接状态依然存在。由于在原有产业园规划中,这里是作为展厅设计建设的,所以这里的天花、墙面造型部分与其他两家的差别较大,也就没有了借鉴意义。多方考虑后,出于老旧原始内装的拆除安全以及成本控制考虑,设计团队决定将原始天花和墙面造型都进行保留和翻新。

After on-the-spot investigation of the new site of SHIYE SHALA, the design team found that, in fact, this is not a store. Due to the adjustment of the business format on the 1F of the industrial park, the original hall has been divided into storefronts by several merchants to carry out business activities. However, the connection between the storefront and the lobby still exists. In the original industrial park planning, this place was designed and constructed as an exhibition hall, so the ceiling and wall shape here are quite different from the other two, which means, there is no reference. After considerations, the design team decided to retain and renovate the original ceiling and wall shapes for the safety of demolition of the old original interior and cost control.

 

食野沙拉平面图plan.jpg

项目平面图


轴测图Isometric drawing.jpg

项目轴测图


在和业主方对品牌内容和发展方向进行几次讨论之后,我们从食野沙拉品牌slogan“自然、原粹、新鲜、健康”为出发点,考虑到蔬菜水果等高纤维膳食在营养摄入方面的比重,决定以人体日常摄入“膳食纤维”和其他健康营养成分的一点一滴积累过程,作为空间概念来进行整体店面设计。

After several discussions with the owner about the brand content and development direction, we started from the "natural, original, fresh and healthy" of the slogan for the salad brand. In terms of the proportion of high-fiber meals such as vegetables and fruits in nutritional intake, the accumulation process bit by bit of “dietary fiber “and other healthy nutrition has been decided as the as a spatial concept to carry out the overall store design.

 

长桌区细节.jpg

 

由于空间原始属性并不是餐饮,出于功能需求,设计团队考虑在新分割的店面内同时设置三个出入口,即通向两个户外平台的户外主入口和连接产业园1F大厅的室内次入口。

Since the original fuction of this space is not for catering, out of functional requirements, the design team considered to set up three entrances and exits at the same time in the newly divided storefront, namely the outdoor main entrance leading to the two outdoor platforms and the indoor secondary entrance connecting to the 1F hall of the industrial park.

 

1F大厅室内次入口.jpg

就餐区域.jpg

长桌区1.jpg

高桌区1.jpg

室内入口和隔墙方面,新建的构造柱+空心砖形式的造型墙体,可以有效压缩装修成本。在保证场地内外隐私的同时,又通过空心砖的不同砌筑方向来进行造型调整。空心砖的单体造型不仅可以与旧有天花造型保有一定的统一,还可以通过封闭亚克力板、空心套色、底层封闭水泥板来达到保温、丰富设计细节和防鼠防虫的设计需求。

In terms of indoor entrance and partition walls, the newly built structural column + hollow brick shaped wall can effectively reduce the decoration cost. While ensuring the privacy inside and outside, the shape adjustment is carried out through the different masonry directions of the hollow bricks. The single shape of the hollow brick can not only maintain a certain unity with the old ceiling shape, but also meet the design requirements of thermal insulation, rich design details and anti-rat and insect-proof through closed acrylic board, hollow color registration, and closed cement board at the bottom.


高桌区2.jpg

色彩选择上,设计团队选择了清新的绿色和白色进行搭配,并在场地内原有的米色瓷砖地面上直接铺设了一层灰色地板,并在空间角落的位置,大量设置真植物,不仅能在一定程度上改善室内空气质量,也使整个场地内的空间氛围变得自然清新。

In color selection, the design team chose fresh green and white to match, and directly laid a layer of gray floor on the original beige tiled floor here and set up many real plants in the corner of the space. It can improve the indoor air quality to a certain extent and make the inside atmosphere become natural and fresh.

 

长桌区3.jpg

 

场地内的隔墙和吧台均采用了空心砖这一预制建筑材料的不同砌筑方式来进行实现,单层、多层以及不同的砌筑方向,不仅将店内大片的场地空间依据使用特性进行重点分隔,更能使得由“一点一滴”的内弧角方形组成的“膳食纤维”元素,在整个空间里进行延续贯穿。

The partition wall and bar in the venue are realized by different masonry methods of hollow brick, a prefabricated building material, single-layer, multi-layer, and different masonry directions not only separate the large site space according to the characteristics of use, which can make the "dietary fiber" element composed of "bit by bit" inner arc corners and squares continue to run through the entire space.


前台.jpg

空心砖隔墙.jpg

高桌区3.jpg


茶室和VIP室的玻璃隔断,使用圆点式渐变玻璃贴膜进行覆盖,保证隐私和透光性。

The glass partitions of the tearoom and the VIP room are covered with a dotted gradient glass film to ensure privacy and light transmission.

 

VIP室内墙面上的绿色“腰线”延续着公共餐区隔断墙上的空心套色。

The green "waistline" on wall in the VIP room continues the hollow color scheme on the partition wall of the public dining area.


VIP室.jpg

 

特别定制的大尺寸非标餐桌,通过不同的造型、高度和组合方式,将场地内的就餐区域自然分割成了休闲区、长桌区和高桌区,可以满足聚会、沙龙、下午茶等多种需求。

The specially customized large-size non-standard dining table, through different shapes, heights, and combinations, naturally divides the dining area into a leisure area, a long table area and a high table area, which can meet kinds of needs of parties, salons, afternoon teas, etc.


长桌区2.jpg

 

户外区的招牌被一个落地花箱取代,出于季节考虑,设计团队在这里使用的是仿真花。

The signboard in the outdoor area was replaced by a floor-to-ceiling flower box, where the design team used artificial flowers for seasonal considerations.


户外主入口.jpg


考虑到节省预算造价的目的,场地中使用的杯垫、小型摆件和装饰画,都是设计团队在施工期间亲手制作的,以区别于自然形成的手造形式,更能丰富场地细节,提升体验感。

On the purpose of budget and cost, the coasters, small ornaments, and decorative paintings used in the store are all hand-made by the design team during the construction period, which is different from the natural hand-made form, which can enrich the details of the venue and enhance the experience feelings.

 

手作


装饰画1.jpg

装饰画2.jpg


色彩是空间情绪的传达,出于轻食餐饮品牌的特性,在这一次的项目里,设计团队采用了餐饮行业较少使用的绿色作为搭配色,在大面积的白色、灰色,和大量的真假绿植的配合中,使整个场地空间都从产业园原有的装饰氛围中脱离,更加清新、自然,符合食客对于绿色、健康餐饮理念的需求。

Color is the expression of spatial emotions. Due to the characteristics of fit-friendly food catering brands, in this project, the design team used green, which is rarely used in the catering industry, as a matching color. In large areas of white, gray, and with the cooperation of many real and fake green plants, the entire venue space is separated from the original decorative atmosphere of the industrial park, making it fresher and more natural, which meets the needs of consumers for the concept of green and healthy catering.

 

 

项目名称:食野沙拉信阳电子产业园店

设计单位:WDS 

主创设计师:吕柯薇

设计团队:吕柯薇、王倩

设计周期: 2021.7-2021.8

竣工时间:2021.10
项目地址:信阳市平桥区新八街信阳博物馆西南200米电子产业园1F

面积:253㎡

主要材料:水泥空心砖、石塑地板、玻璃、塑木

客户:食野沙拉

摄影:如初空间摄影

 

Project Name: SHIYE SHALA Xinyang Electronic Industrial Incubator Park Store

Design Unit: WDS DESIGN STUDIO

Email: 1021633577cae@gmail.com 

Chief Designer: Lv Kewei

Design Team: Lv Kewei, Wang Qian

Design Period: 2021.7-2021.8

Completion time: 2021.10

Project address: 1F, Electronic Industrial Incubator Park, 200 meters southwest of Xinyang Museum, Xinba Street, Pingqiao District, Xinyang City

Area: 253 m²

Main materials: cement hollow brick, stone plastic floor, glass, plastic wood

Client: SHIYE SHALA

Photography: RUCHU PHOTOGRAPHY

 


设计腕儿公众号.png

设计腕儿官方微信

010-88600030

 
WDS相关案例
  • WDS:食野沙拉信阳电子产业...


设计腕儿×地产商

www.designwire.com.cn \ 关于设计腕儿 About us \ 联系我们 Contact us \ 智囊团 Brainpower  \ 设计腕儿×地产商 Designwire×Land Baron \

京ICP备15003767号-1