Lunar餐厅设计:归园田居中的美馔

设计:Sò Studio | 项目地点:上海 | 类别:餐饮空间 | 2021-05-21 9828 112

Lunar01_150dpi_©Wen Studio.jpg


有别于密集而繁华的城市日常,Sò Studio  用归园(Tranquil)这一设计概念向人们传递着平静舒适,质朴自然的感受。整体设计并没有拘泥于中式传统建筑细节,而是将承载着中式设计美感的几何比例充分运用在空间中,在不同空间的层叠交错中寻找新的平衡与美感。


Sò Studio creates the space in the hope of conveying a sense of tranquility and comfort, drastically different from the bustling and dazzling city chores. The interior design is not only focused on the Chinese traditional structure details but also pay attention to the big picture of the beauty aesthetic. Coheres the ambiance with oriental design basics to an appropriate scale, integrating geometry ratio.


图片2.png

24 节气海报 © 插画家 Eddy Yang

The 24 solar terms poster © Illustrator Eddy Yang


Lunar 坐落于建国西路上的独栋别墅中的新中式餐厅,旨在分享中餐的饮食文化。由 Opposite group 和主厨 Johnston  Teo 及其团队打造的 Restaurant  Lunar,取自 Lunar  Calendar,参照东亚文化的 24 个节气设计菜单,复合当下流行的“不时不食”。


Lunar is a Modern Chinese restaurant situated inside a standalone villa at the heart of Shanghai on West Jianguo Road, which is running by opposite group and chef Johnston Teo. Termed Modern Chinese, the cuisine at Lunar is to celebrate the quintessential way of Chinese dining. The namesake pays homage to the Chinese lunar calendar. Resonating with the lunar customs is essential to the ethos of dining experience design. Embracing the seasonality and terroir is at its core.


Lunar02_150dpi_©Wen Studio.jpg

接待台 © Wen Studio

Lobby reception counter © Wen Studio


Lunar03_150dpi_©Wen Studio.jpg

纳凉茶亭 © Wen Studio

Tea stall © Wen Studio


Lunar13_150dpi_©Wen Studio.jpg

纳凉茶亭:月夜灯 © Wen studio

Tea stall: moonlight © Wen studio


纳凉茶亭:茶砖墙 © Wen studio

 Tea stall: Tea brick wall © Wen studio

 

位于建筑一层的纳凉茶亭,用一盏月夜灯沉浸了整个空间,使每一位入座的客人都沐浴在温柔的月色下。头上树枝初探,脚下秋果遍地,身边的茶砖墙和竹帘通过特有的质感肌理和香气,使得客人的体验和空间能融为一体。寂寂明月夜,晚风初定,茶香散溢出。


The tea stall is located on the first floor. The soft lighting showered over the shoulder, conveying a sense of comfort, combines with the scent of tea brick and bamboo curtain immerses one in a moonlight night the moment of stepping in.


楼梯入口 © Wen studio

Staircase entrance © Wen studio


Lunar06_150dpi_©Wen Studio.jpg

二层就餐空间 © Wen studio

Second floor dining area © Wen studio


Lunar07_150dpi_©Wen Studio.jpg

半 空 挑 檐 © Wen studio 

Hanging cornice © Wen studio


Lunar01_150dpi_©Wen Studio.jpg

圆形勾勒线条和建筑结构相融的空间 © Wen Studio

 The outlining curves of classical Jiangnan garden fusing into the architectural structure of the space

© Wen Studio


Lunar08_150dpi_©Wen Studio.jpg

半透明隔断 © Wen Studio

Semitransparent partition © Wen Studio


Lunar16_150dpi_©Wen Studio.jpg

包 厢 © Wen Studio

 Private dining room © Wen Studio

 

拾级而上,通过石面铺地小径到达餐厅二层。这里江南园林的圆形勾勒线条和建筑结构相融,形成了特别的半空挑檐,就好像风雨廊连接相邻的空间。


Ascending  along  the  stairs,  the  passing  pebble-paved  trail  would  land  one  on  the second floor of Lunar. A unique hanging cornice, made possible by the outlining curves of classical Jiangnan garden fusing into the architectural structure of the space, guides the way connecting to the dining area and private dining room.

 

Lunar04_150dpi_©Wen Studio.jpg

餐厅一角 © Wen Studio

A corner of dining area © Wen Studio


Lunar15_150dpi_©Wen Studio.jpg

禅意的花艺摆设 © Wen Studio 

Zen floral decoration © Wen Studio


Lunar14_150dpi_©Wen Studio.jpg

橙光晕染墙面 ©Wen Studio 

The mural hand painting renders orange fluorescence ©Wen Studio


就餐区的墙面用手绘的方式晕染出一片橙色的光,就像月夜下的倒影呼应着一层的纳凉茶亭。装置花艺和设计师 Maggie Mao  一起合作,在空间中增添了一抹橘色的朦胧。小而精致,简约中又有一丝禅意。


The mural hand painting renders orange fluorescence like moonlight shadow, echoing the shooting tea stall on the first floor. Collaborating with the florist and designer Maggie Mao to add an orange haze to the space, the small and delicate decoration adds a touch of Zen in  the simplicity.


Lunar23_150dpi_©Wen Studio.jpg

家 具 与 陈 设 © 

Wen Studio Furniture and accessories © Wen Studio


Lunar22_150dpi_©Wen Studio.jpg

石 材 支 撑 © Wen Studio

Stone structure © Wen Studio


Lunar18_150dpi_©Wen Studio.jpg

花 艺 装 饰 © Wen Studio 

Floral decoration © Wen Studio


 不同材质的搭配 © Wen Studio

The match of different materials © Wen Studio


Lunar19_150dpi_©Wen Studio.jpg

灯 光 效 果 © Wen Studio

 Lighting Effects © Wen Studio

 

整个空间最重要的材质即是哑光表面处理,没有过多的反射,用肌理和触感传递着平静的美好。

 

The most important material in the whole space is matte surface. Without excessive reflection, conveying calm and beauty through the texture and touch.


Lunar_Axonometrical diagram_150dpi©Sò Studio.jpg

 

空间轴侧图 © Sò Studio

Axonometrical diagram © Sò Studio


Lunar_Floor plan_150dpi©Sò Studio .jpg

 

一层和二层平面图 © Sò Studio

1F & 2F Floor plan © Sò Studio

 

项目信息: Project information

项目名称:Restaurant Lunar

概念:归园面积:260 ㎡

地址:上海市建国西路222号

客户:漫活餐饮管理(上海)有限公司完成年份:2020年

摄影:Wen Studio

设 计 团 队 :Sò  Studio

设计总监:吴轶凡、刘梦婕

空间设计师:林虹辰、曾亚卿、Nectarine Yi

家具品牌:MATZform

灯光品牌:Herman Miller

艺术涂料:RIALTO 

水磨石:Agglotech

木皮:Tabu、B:Sanfoot 

花艺:Maggie Mao

 

Name: Restaurant Lunar 

Concept: Tranquil

Gross Built Area: 260 ㎡

Address: No. 222 West Jianguo Road, Shanghai, China

 Client: Opposite Group

Completion Year:2020 Photographer: Wen Studio

Design team: Sò Studio

 Design director: Yifan Wu, Mengjie Liu

Space designer: Hongchen Lin, Alex Zeng, Nectarine Yi

 Furniture brand: MATZform

Lighting brand: Herman Miller 

Painting: RIALTO

Terrazzo: Agglotech

Wood Sheet: Tabu Veneer,B:Sanfoot 

Florist:Maggie Mao

 

关 于 Sò Studio / About Sò Studio

 

Sò Studio 是一家位于上海的空间事务所。业务领域涵盖了餐厅、零售空间、商业综合体、工作空间规划、画廊、私人住宅、精品酒店和文化机构等。

Sò Studio 为每个客户单独定制不同的方案。在创意中充分应用想象力,凭借严谨的知识基础,创造出具有独特视觉效果以及能够感染人心的空间与氛围。

Sò Studio 由吴轶凡和刘梦婕于 2016 年创立。为了充分自由的表达她们对建筑,室内空间和产品设计中独特的美学见解与品质细节的追求,也为了可以不断开拓创新材质以及空间发展规划的可能性与突破性。


Sò Studio is an innovative architecture, interior, and industrial design practice based in Shanghai. Its scope of work includes restaurants, retail spaces, commercial complexes, workspaces, galleries, private residential, boutique hotels, and cultural institutions.

Sò Studio uses bespoke design approach for each client, applies imagination in the creative industries. With intellectual rigour to create inspiring places with a powerful visual impact.

Sò Studio was founded in 2016 by Yifan Wu and Mengjie Liu, in response to the increasing demands for their distinctive design aesthetic and clever use of material details in architectural, interior, and industrial design context.


 微信图片_20200407160827.png

 设计腕儿官方微信

010-88600030

 
Sò Studio相关案例
  • Lunar餐厅设计:归园田居中...


设计腕儿×地产商

www.designwire.com.cn \ 关于设计腕儿 About us \ 联系我们 Contact us \ 智囊团 Brainpower  \ 设计腕儿×地产商 Designwire×Land Baron \

京ICP备15003767号-1