上海几言设计研究室:半空间住宅

设计:上海几言设计研究室 | 项目地点:浙江 | 类别:办公空间 | 2020-09-10 5947 105

探索空间的自由性和互动性

An Exploration into Spatial Freedom and Interactivity


这是建筑师的自宅,是和父亲联手打,造具有特殊情感寄托的小空间。

是一个用时间织补的家,是一个平衡极低造价和乡村师傅建造手艺的项目。

设计只是一个开始,生活才是空间的延续。

我们将其取义半空间,一半源于设计的思考,一半归于真实的生活。

This is an architect's house, a small space with special emotional sustenance created jointly with my father, a home woven with time, and a project to balance the extremely low cost with the construction skills of village masters

Design is just a beginning of space, while life is the extension of it. We named it “Half Space” because one half of the consideration comes from design and the other half goes back to real life.


住宅公共空间预览A preview of public space in the house© 吕晓斌


01住宅公共空间预览A preview of public space in the house© 吕晓斌.jpg

 

改革开放后。浙南农村出现了“第三代”居住建筑类型,一种以窄开间长进深的五层住宅,构成了地区特有的风貌。窄面宽多楼层的形式,使得各楼层独立,楼层功能单一,空间互动性弱。另外家庭成员有限,导致大多家庭顶层乃至高区楼层出现闲置浪费的现象。

Since the Reform and Opening-up, a “third-generation” living type has appeared in rural areas of southern Zhejiang province, which has formed a unique local landscape of 5-storey residential buildings with narrow width and long depth. The style of multiple-storey and narrow-width has isolated each storey, homogenized functions, and reduced spatial interactions. Besides, the limited number of family members has led to a waste of the top storey in the house or even all high stories in the residential buildings.

 

原始现状original state © Yan


 


闲置的顶楼空间,没有功能和情景支撑

The unused top floor space is not supported by function and scenario

 

项目为浙南农村双栋自宅,几言设计以空间互动体验为探索契机,针对闲置的五楼空间进行改造实践,试图打造一个复合功能需求的家庭活动场所。

This project is a duplex principal residence located in a rural village in southern Zhejiang province. Y.AN Design  took the space interactive experience as the opportunity to explore the reconstruction of the unused fifth storey and tries to build a space for family activities that can satisfy compound functional requirements.

 

客厅主透视Parlor master perspective © 吕晓斌


02客厅主透视Parlor master perspective (2)© 吕晓斌.jpg


家应该是自由的,是可以互动探索的

 

多个空间互相渗透Penetration of multiple spaces into each other© 吕晓斌


03多个空间互相渗透Penetration of multiple spaces into each other© 吕晓斌.jpg


优雅的极致是呈现精神的自由,自由是最深刻的人性需要。自由是需要平衡的,设计师选择用安静来平衡

自由的关系。

The ultimate of elegance is the spiritual freedom, which is the most profound human need. Freedom asks for balance which is achieved by the designer through the use of tranquility.

 

空间拆解示意图Schematic diagram of space disassembly


05空间拆解示意图Schematic diagram of space disassembly.jpg


针对现状,我们加入了日常必需的功能,应对原有的空间柱将其收纳到墙体内,大物件储藏功能暗藏到吊顶余量里,除此之外我们希望主体空间尽可能的灵活,纯净。

Based on the current situation, we added necessary daily functions. The original spatial pole was embedded in the wall. The storage room for big articles was hid in the remaining part of the ceiling. Moreover, we hope the main space is as flexible and clean as possible.


楼梯空间剖面图,section


06楼梯空间剖面图,section.jpg


在日常功能区我们别有用心的将层高控制到2.2米,与之相反的楼梯间及起居空间的层高我们尽可能的还原到最大化,反差之下是明晰的空间,也伴随着细腻的心情变化。

For the daily use zone, we creatively controlled the floor height to be 2.2m, while maximized the height of staircase and bedroom. This distinct difference brings a clear sense of space and subtle changes of the mood.


起居空间剖面图,section


07起居空间剖面图,section.jpg


在空间高度余量中我们加入了半层阁楼,满足多层次的活动需求同时提升空间感受

We inserted a half-floor attic in the spare height that meets the multi-level needs of activity and improves the sense of space


这是一个多个楼层共享的楼梯间,This staircase is shared by several floors © 吕晓斌

 

08家庭共享的楼梯间Family Shared stairwell© 吕晓斌.gif


楼梯空间我们将原先的装饰栏杆替换掉© 吕晓斌

We replaced the original decorative handrails in the staircases



空间的留白与无边框的超白玻,虚实的空间律动,如同画廊体验的场景。© 吕晓斌

The left space and the non-frame super clear glass present a spatial rhythm between virtual and reality, imitating the scenario of a gallery


11景窗创造多层次的活动场景Multi-layered activity scenes created by view windows© 吕晓斌.jpg


景窗创造多层次的活动场景,多个情景的生活互相独立却有互相渗透。

The lattice windows deliver multi-level scenarios which are independent and interpenetrated 

 

高耸的楼梯空间如同一个精神堡垒© 吕晓斌

The towering staircase is like a spiritual fortress


12楼梯间 Stairway© Yan.jpg


入户景窗View window at doorway© 吕晓斌


13入户景窗View window at doorway© 吕晓斌.jpg


楼梯入户处,我们设置一组与外墙窗错位的同构窗洞,构筑画中画的既视感。

At the entrance of the staircase, we designed a set of windows with similar patterns as but in a different place from the outer windows, creating the view of picture in picture

 

多空间视线互动Multi space visual interaction© 吕晓斌


14多空间视线互动Multi space visual interaction© 吕晓斌.jpg


主体空间预览图A preview of main space© 吕晓斌


15主体空间预览图A preview of main space© 吕晓斌.jpg


设计将自己的日常与每个构想功能区相连接,当卧室打开时所有空间串联,小朋友可以在这个空间里跑圈

The design links daily life with each imaginary function zone. When the bedroom is open, all spaces are connected. The children can run through the whole space

 

开放的公共空间Open public Spaces© 吕晓斌


16减少空间的边界设定To reduce the boundary setting of space© 吕晓斌.jpg


客厅Parlor © 吕晓斌


17客厅parlor.jpg


设计保留了原有的坡度空间结构,这个特殊的空间给予家庭最重要的客厅场所,在设计中我们尽可能的减少装饰化元素,轻质的钢木楼梯成为视觉焦点。

The design reserved the original slope space structure, a special space that provides the house with the most important living room. We have reduced decorative elements to the minimum and the lightweight steel and wood stairs is the visual focus.

 

当移门打开时,卧室和主空间融为一体© 吕晓斌

A combination of bedroom and public space when opening the sliding door


17当移门打开时,卧室和主空间融为一体A combination of bedroom and public space when opening the sliding door© 吕晓斌.gif


家庭活动是空间重要的载体,我们腾出更多的空间给日常,卧室占据面积是很小的,利用组合的移门柜体划分独立边界,当移门打开时卧室和主空间融为一体,将成为一个没有边界的私人场所。

Family activity is an important spatial foundation. So we set aside more space for daily activities while the bedroom is very small. The combined chamber set with sliding doors is used as a border. When opening the sliding doors, the bedroom is completely merged into the main space and the whole becomes a borderless private place


灵活可变的工作墙Flexible and changeable wall for work© 吕晓斌


18灵活可变的工作墙Flexible and changeable wall for work© 吕晓斌.gif


组合的柜体可以灵活切换状态

Combined chamber set can be flexibly switched between different conditions


工作状态working © 吕晓斌


20工作区Work area© 吕晓斌.jpg

 

开放状态opening© 吕晓斌


21移门打开,卧室和书房混合.jpg


屋面加入智能采光天窗,光的融入反予了空间斑驳的灵魂。

Intelligent roof light mixes mottled light in the space© 吕晓斌


22加入智能天窗改善采光透风Smart skylights are added to improve lighting and ventilation© 吕晓斌.jpg


一体的楼梯Integral whole stair © 吕晓斌

 

23父亲的手工楼梯 Staircase made by father© 吕晓斌.jpg


楼梯是父亲手工打造的,并没有刻意为之的精致追求,是一份记忆和匠心的承载。

The stairs were the handwork of my father. They may be not that exquisite but the legacy of memory and ingenuity


楼梯和基座一体设计,保证受力体系的条件下,满足储物收纳、陈列展示、座椅的多重功能。

Integrated stairs and base can not only ensure the load capacity, but also be used as storage, showcase and seat.



空间半层透视Half-storey perspective of the space© 吕晓斌


25空间半层透视Half-storey perspective of the space© 吕晓斌.jpg


阁楼俯瞰,以原木配色为底的白色空间内,精量化的材质搭配,使得空间更加纯粹且有温度。

Looking down from the attic, the white space matched with log color and the refined material presents a pure vision and warm feeling

 

茶室客房灵活转换Flexible conversion of tea room and guestroom© 吕晓斌


28茶室后边的储物柜可以充当板凳使用The lockers at the back of the teahouse can serve as benches© 吕晓斌.jpg


设计师将多个储藏空间精量化的设计到定制家具中,阁楼空间满足茶室客房二重功能切换。

The designer contracted several storage spaces into the customized furniture. The attic can be transferred to a tea house or a living room.


茶室及冥想状态,满足日常茶饮及朋友招待,茶室后边的抽屉柜既满足储物需求,高度考虑人体高度工学,多人聚会时可以充到座椅

As a tea house or meditation room, you can have tea here every day or serve friends. Drawers behind the tea house can not only put away items but also be used as seats for several guests with highly ergonomic design.

 

29看星星的客房Guestroom on attic that can appreciate the stars© 吕晓斌.jpg


客房状态,白天日光透光天窗斑驳的打在场景里,晚上这是一个可以看星星的卧室

As a living room, you can see mottled sunlight coming from the roof light in the day and observe stars at night.


卧室Bedroom© 吕晓斌


30卧室Bedroom© 吕晓斌.jpg


卧室是安静的,不需要它很大,足够日常

The bedroom is quiet and big enough for daily use


31卧室.jpg


床品和软装搭配遵从主体,白木灰。

 

茶水区和卫生间


32茶水间&卫生间Tea room and Rest room© 吕晓斌.jpg

33家具陈设布置Matching of furniture© 吕晓斌.jpg


精简非必要的第三方家具。主体软装遵从空间属性,以灰色调的简约家具搭配。

At the same time of reducing unnecessary third-party furniture, The soft decoration of the main space complied with the spatial attributes and was matched with simple furniture in gray tone.

 

 34局部透视Local perspective© 吕晓斌 (2).jpg

 

“我的家” My home© 吕晓斌


35一个画廊体验的家A home for experience in a gallery© 吕晓斌.jpg


这是一个要更长的时间,更多的思考,不断完善的家。当空间最终完成,想去表述它的时候,发现并不能简单风格来定义,它不呈现任何一种既定的模式。但当你身处在其中,无论何处,所为何事,都是适合的,舒适的,一物一景因由活动的参与呈现出情绪,而情绪随活动变化而变化。这样,家即是内心世界表达出的形态,承载自我的需求,反过来,这种形式又用具体的物态来滋养和强化自我,不断明晰自我。希望每个人都能寻求到独属于自己的家。

It's a home that takes longer, more thought, and more improvement.The final design of the space cannot be defined or expressed as a simple style because it represents none of any existing patterns. However, when you stay here, you would feel comfortable no matter where you are or what you are doing. Emotion is expressed in every object and every scenery because of the participation of human activities, and is changing as the change of activities. Therefore, home is a reflection of heart to bear the internal desire of one’s ego, in reverse, concrete objects are used to nurture and strengthen, as well as to identify this ego. Hope everyone can find his unique home.


首层平面图Ground plan


36首层平面图Ground plan.jpg


夹层平面图 Mezzanine plan


37夹层平面图 Mezzanine plan.jpg

 

项目名称:半空间住宅

设计团队: 上海

项目类型:室内改造

项目地址: 浙江温岭

项目面积: 96平方米

完工日期:2019.12

主创建筑师:颜小剑

设计师:颜小剑、肖露娅亚

摄影: 吕晓斌

施工:建筑师父亲+农村师傅

主要材料:橡木、白色乳胶漆

家具品牌:HAY 、ZAOZUO、JOLOR

 

Project Name: Half  Space

Architect firm: Y.AN DESIGN

Scope: interior

Location: Wen Ling

Net Area:96㎡

Completion Date: 2019.12 

Director Architect: Yan

Architect:Yan、Luya

Photographer: Lv Xiao Bing                             

Key Materials: Oak wood,White latex paint

Furniture:HAY、ZAOZUO、JOLOR

 


充分挖掘空间潜力,通过减少空间界定,以弱隔断的处理,使得空间界限模糊,空间功能更加灵活。这是一个自由互动的非典型住宅空间。

Less spatial definitions and weaker partitions blurred the spatial boundaries and presented a more flexible functional space so as to dig the spatial potential of the house. This is a free interactive residential space with few precedented examples.


微信图片_20200407160827.png 

设计腕儿官方微信

010-88600030

 
上海几言设计研究室相关案例
  • 上海几言设计研究室:半空间...


设计腕儿×地产商

www.designwire.com.cn \ 关于设计腕儿 About us \ 联系我们 Contact us \ 智囊团 Brainpower  \ 设计腕儿×地产商 Designwire×Land Baron \

京ICP备15003767号-1