李一:荣味-汀餐厅设计

设计:李一设计师事务所 | 项目地点:台州 | 类别:餐饮空间 | 2020-05-20 9023 58

不知何时起,自然只是自然,而城市只是城市而已;似乎整个世界只有孤立的绿色和沉闷的灰色。自然与生活被无形的结界划分了内与外,如同非黑即白的共存状态。印象中的山水美景,与大地万物共生共息的生活如沙漠中的水源一样稀缺苛刻,我们通过设计努力去拉近自然与城市之间的距离,尝试将大地融合于生活本身,形成共吐納的“孤岛”是对这次项目的规划初衷,也许我能将它命名为“城市绿洲”。

 

Don’t know since when, nature is just nature, and cities are just cities. It seems the whole world has only insolated green and dull grey. There is an invisible boundary cut the nature and life into inside and outside, just like the coexistence of black and white. The impression of beautiful landscape and the life that all creatures living together are as scarce as the water sources in the desert. We strive to shorten the distance between nature and the city through design, try to integrate the earth into life itself and form an "Isolated Island", which is our original intention of this project, I may name it “Urban Oasis”.


000.jpg

 

荣味-汀餐厅是一个当地餐饮的升级品牌。项目位于浙江台州的温岭,由850平方的主楼室内空间和1200平方的裙楼户外露台构成。我们利用不锈钢与灯光的组合重新创建了做为玄关的电梯厅空间,使得因为从办公楼电梯入户的动线起始尷尬得到了惊喜与结界,同时,通过镜面与光的反射在视觉上达到了空间尺度的延展也让沉闷的工作情绪在此处得到逆转。属性上的模糊,让神秘成为了探索的胚胎。


RONWELL Restaurant is an upgraded brand of local catering. The project is located in Wenling, Taizhou, Zhejiang, and consists of 850㎡of indoor space of main building and 1200㎡ of podium outdoor terraces. We used the combination of stainless steel and lighting to re-create the elevator hall space as a hallway, it turns into a boundary between work and leisure and makes the movement into the elevator in the office building surprised. At same time, the extension to the spatial scale also makes you feel good from dull work. The vagueness of attributes makes the mystery the embryo of exploration.


 

进入LOBBY空间,条形的格栅与天光相得益彰,光、物、影的组合告诉你时间将要去的方向。如同居家般的接待空间,温暖的陈设与图书馆式的安静是餐厅内斂的接待礼仪;全尺寸的落地窗连接着户外空间,只要建立友好的关系,建筑总是能那么恰當的收藏了自然。让时间慢一点,坐一会,感受一次山、水、光和你的对话,“绿洲”在此处给了客人第一次无界与共存的启示;同时餐厅也似乎成为了另外一个内与外的结界,这正是我之前把它比喻成“孤島”的原因。

 

Entering the Lobby space, the bar-shaped grille complements the sky light, the combination of light, object and shadow tells you where time is heading. Such as a home-like reception space, warm furnishings and library-like quietness are the reception etiquette of the restaurant; full-sized floor-to-ceiling windows connect to the outdoor space. As long as a friendly relationship is established, the building can always hold nature in proper ways. Let time slow down, sit down for a while, and experience a conversation between mountains, water, light and you. "Oasis" here gives guests the first enlightenment of unbounded and coexistence; at the same time, the restaurant also seems to be another enchantment of inside and outside. This is why I likened it to an "island" before.


 

通过汀步移步于户外,视野得到了极大的延展,露台空间由一个回廊构成的户外就餐区和三个镜水区组成,在这里自然与人通过肌肤的接触得到了最大的融合。客人可以通过行走,如游园般感受到移步异景的感观,也可以静止于一处体验时间带给你的环境变化,宜静宜动间人与自然有了关于共存的对话。露台空间在功能设计上除了可以作为固定的单餐消费外,也同时可以应对下午茶、夜景天吧或是派对的需求,午后閨蜜相约的一份午茶或是夜光倒影下的一生浪漫都会是餐厅的日记,只要友好,生活被庇護在了建筑里,而建筑成为了自然的背景。在这里,光阴斜射,树影婆娑;耳边小鸟闕歌,竹声协奏;微风吹过,水面告诉你风要去的地方...


Walking through waterside path to arrive outdoors, the field of vision is greatly extended. The terrace space consists of an outdoor dining area which composed of a cloister and three mirrored water areas, where natural and human contact through the touch is greatly bonded. Guests can feel the moving sense in different places like walking in the garden, or they can stay still and experience the environmental changes brought about by time. The functional design of the terrace space can not only be used as a fixed meal, but also can meet the needs of afternoon tea, night bar or party. An afternoon tea or a romance under the reflection of the night will be the diary of the restaurant, as long as being friendly, life is sheltered in the building, and the building becomes the natural background. Here, the time is slanting, the tree shadow whirling; the little birds singing in the ear, the bamboo sound like concerto; the breeze blowing, the water surface tells you where the wind is going.

 


室内就餐空间由十一个包间组成,具备商务宴请、好友聚会、小型宴会的接待能力。客人可以在不同的包间里得到不同的就餐体验,三个临水包间从多角度截取了户外美景的引入,有落日时光的愜意,有静水倒影的安逸,也有山水穿插间的诗意;水池用穿插的方式与室内形成交互,小径、汀步或是小岛给了餐厅灵动的同时再次强化了无界的定义。充满图书馆气氛的过道设计形成了各类包间之间的连接,时而穿插的小景在创造安静的基础上也表明室内从来都没有忘记户外。

 

The indoor dining space is composed of eleven private rooms, which has the reception capacity for business banquets, friend gatherings and family banquets. Guests can get different dining experiences in different private rooms. The three waterfront private rooms can have outdoor beauty from different angles, which has the comfort of the setting sun, the ease of the reflection of the still water, and the poetry of the landscape. The way of interacting with the interior, the trail, the waterside path or the island give the restaurant agility while strengthening the definition of unbounded again. The aisle filled with the atmosphere of the library has formed the connection between various types of private rooms, and the small scenes sometimes interspersed on the basis of creating quietness also show that the interior has never forgotten the outdoors.

 

 

荣味-汀餐厅是我们城市绿洲系列的第一章,希望通过设计对自然与空间进行对话的探索。我们认为设计一直是多方面关系的梳理与连接,形成对话,创造属于项目本身的共息逻辑的过程,而并非强暴的材料与色彩的堆砌。希望这样的探索能得到良好的回应。

 

The Rongwei Restaurant is the first chapter of our urban oasis series, and we hope to explore the dialogue between nature and space through design. We believe that design has always been the process of combing and connecting various aspects, forming a dialogue, and creating a symbiotic logic that belongs to the project itself, rather than a pile of strong materials and colors. Hope this kind of exploration can get a positive response.

 

项目名称:荣味-汀餐厅

Project Name: Ronwell Restaurant

项目地址:浙江/台州温岭

Location:  Zhejiang/Taizhou·Wenling

项目面积:2000平方米

Size: 2000m2

设计机构:李一设计师事务所

Design Agency: Minhoo.lee Architecture & Interior

总设计师:李 一 / 青 青

Chief Designer: Minhoo Lee / Tiffany Fu

设计内容:微建筑设计、室内设计、灯光设计、庭院设计、软装陈设

Design content: micro-architectural design, interior design, lighting design, courtyard design, soft furnishings

竣工时间:2020.03

Completion Date: 2020.03

摄影机构:一空一间

Photography Agency: yikongyijian

撰    文:李 一

Written by: Minhoo Lee


个人照片.jpg

李 一/ Minhoo.lee

 

李一设计师事务所创始人/总设计师,曾游学多国进修,专注于现代与东方美学语言的融合,以多维度的思考实现对生活方式的表达。其强调“设计不是用来征服人,而是需要感动人”的设计态度深受广大业主与业内同行认可。曾获得APDC亚太室内设计精英邀请赛金奖、蒙特利尔EXCELLENCE PRIZE 优秀奖、金堂奖展示空间类最高奖、艾特奖餐饮空间金奖、40 UNDER40杰出设计青年、中国室内设计新势力榜、中国国际室内设计双年展银奖、台湾六艺奖等国内外众多专业奖项。

微信图片_20200407160827.png 

设计腕儿官方微信

010-88600030


 
李一设计师事务所相关案例
  • 李一:荣味-汀餐厅设计


设计腕儿×地产商

www.designwire.com.cn \ 关于设计腕儿 About us \ 联系我们 Contact us \ 智囊团 Brainpower  \ 设计腕儿×地产商 Designwire×Land Baron \

京ICP备15003767号-1