PONE ACHITECTURE:落差巨大的家——居住空间

设计:PONE ACHITECTURE | 项目地点:杭州 | 类别:居住空间 | 2018-10-01 6266 128

落差巨大的家

A House with Huge Differences

我们建造的物质环境  既是物质现象又是社会现象 

The physical environment we build  is both a material phenomenon and a social phenomenon


 1.jpg

 

改造前Before transformation


业主为了给孩子更好的教育,选择三十年房龄的学区房

70M²的户型,其中20M²户外庭院,50M²室内面积

In order to provide children with better education, the owner chooses a school district house which has been built for 30 years.This house covers an area of 70M2, including 20M2 of outdoor courtyard and 50M2 of indoor area.

 

6.jpg


业主是一个二胎家庭

一家六口从优越的130M²搬到不足70m²的老房子

 通风性差,潮湿又阴暗,隔音差

一家六口共用一平方的洗手间

由于房子的隔音差

严重影响一家人的休息 睡眠 生活

The owner has two children

This six-people family moved from a house of 130M2 to an old house of less than 70m2

 Poor ventilation, damp and dark, poor sound insulation

A family of six sharing a one-square bathroom

The poor sound insulation of the house

Seriously affects the rest, sleep and life of the family


 7.jpg


 

改造核心六难题


 空间布局不合理

三世同堂居住空间小

室内采光极差、通风不佳

收纳空间不足

一楼地面潮湿

老工房隔音效果差 

Six core difficulties of transformation

 Unreasonable space layout

Small living space for three generations

Poor indoor lighting, poor ventilation

Insufficient storage space

Wet floor on the first floor

Old workshop has poor sound insulation

 

设计手稿

Design manuscript

8.jpg

 

每一步都要在仅存的空间里找到最好的平衡点 

为委托人保留美学的同时也拥有同样的功能性 

Every step requires the best balance point in the remaining space 

Provide the functionality while preserving aesthetics for the client

 

 

01 平面规划

01 Plane Planning

9.JPG 

原本已经不大的房子被厚厚的承重墙一分为二

The small house is divided by the thick load-bearing wall

 

微信图片_20181011190417.jpg


将南北面的老旧小窗替换成整面的大玻璃窗

打开南北对流通风系统

让阳光进入

Replace the old small window on the north and south sides with a large glass window

Open the north-south convection ventilation system

Let the sunlight in


 11.jpg

 

我们把业主的愿望清单 假设成一个个方形模块

We assume the owner's wish list as square modules

 

12.jpg 

利用承重墙的分隔把功能分为 动 静 分区

动区:玄关 厨房 客厅 餐厅 洗手间

静区:老人房 儿童房 主人房 洗手间

Use the load-bearing wall to divide the house into activity area and quiet area

Activity area: entryway, kitchen, living room, dining room, washroom

Quiet area: elderly room, children's room, main room, washroom

 

 

15.JPG

16.jpg

17.gif

 空间与空间中动线连接, 面积复合使用 

Connect the space with the moving line, composite use of the area

改造后(平面图)

18.jpg 

在施工过程中

发现楼层底下有60CM的30年积水

这导致一楼潮湿、滋生霉虫、臭气积蓄

  大 难 题 ! 

必须停工 寻求解决根源方案

During the construction process

It is found that there is a standing water with a depth of 60CM for 30 years under the floor

This makes the first floor wet and breeds mold and odor

  A big problem ! 

It is necessary to stop working and seek solutions to the root cause

 

 19.jpg

20.gif

▲第一步  

打开房屋地板

把整栋排楼底部积压30年积水抽出

 

▲Step 1  

Open the floor of the house

Pump the 30-year standing water under the entire building

21.JPG 

第二步  

用专业烘干灯底部烘一周

 

Step 2  

Bake the bottom with a professional drying lamp for a week

22.gif 

第三步   

底部烘干后做封闭防水层

 彻底解决潮湿问题

Step 3   

Make a sealed waterproof layer after drying the bottom

 Solve the problem of humidity completely

 

02 移门系统

02 Sliding door system


23.gif


  通过这个移门,可以增加空间的尺度,同时产生环形路线,令小朋友既安全又无忧无虑的玩耍、活动。

Through this sliding door, you can increase the scale of the space and create a circular route to make the children play safe and carefree.


25.gif 

26.JPG

27.JPG

28.jpg

▲通过弧形线条把空间的锐角消除,把角落的空间释放出来


  我们不单纯是设计“童趣”,更多的是创造环境,让小朋友的成长以及追寻其生活轨迹,在安全环境中学习成长,来实现一个可持续的成长教育,需协助他们形成自身的生活轨迹,书柜上的“洞口”也成为连接父母及孩子的一个窗口。儿童了解里面和外面,必须进去、出来。

We are not simply designing "children's interest", but more about creating the environment, letting children grow up and pursue their life trajectories, learning and growing up in a safe environment, to achieve a sustainable growth education, and to help them form their own life traces, and the "hole" on the bookcase also becomes a window to connect parents and children.Children understand the inside and outside, and must go in and come out.

 

03 灯光系统

03 Lighting system


29.JPG 


自然采光之外,设计一套智能化调光系统,保护儿童视力健康

在客厅区与学习区智能的调光系统

聚会模式

学习模式

用餐模式

休闲模式 

In addition to natural lighting, design a set of intelligent dimming system to protect children's vision health

Intelligent dimming system in the living room area and study area

Party mode

Learning mode

Dining mode

Leisure mode

 

 30.jpg


04 收纳系统

 04  Storage system


31.gif

32.jpg


设计六大收纳系统

玄关收纳

客厅收纳

厨房收纳

冰箱收纳

衣物收纳

书物收纳

17M³体积 = 500个20寸的行李箱

Design six major storage systems

Entrance storage

Living room storage

Kitchen storage

Refrigerator storage

Clothing storage

Book storage

17M³ volume  = 500 20-inch suitcases

 

33.jpg 

34.jpg


可变家具之学习桌/餐桌

客厅一旁的的餐桌桌脚安装了定向轮

可轻松挪动承担一部分的就餐功能

亦可满足往日父母工作、小朋友绘画学习之用

设计依然考虑了多人正式就餐的需求

Variable furniture study - table/dining table

The directional wheel is mounted on the table legs at the side of the living room

It can be easy to move and perform part of the dining function

It can also be used for parents and children to do daily work and to paint and study respectively

The design still considers the need of formal dining for multiple people


 


客厅及主卧各有一个洗手间,保证干湿分区以防滑倒,地面也铺设了防滑瓷砖

There is a washroom in the living room and master bedroom respectively, ensuring that the wet and dry areas are separated to prevent from slipping down, and the floor is also laid with non-slip tiles.


46.JPG


内厨房被设计成U型,操作仅仅需要一个转身。可同时容纳三人,瓶瓶罐罐亦有特定的放置空间

 The inner kitchen is designed to be U-shaped and operation only needs one turn. It can accommodate three people at the same time, and tins and bottles can also be stored in a specific space.

 

生活有很多的繁忙和各种因素

打乱了对一切美好的期望

通过对家的合理改造

找到生活的本质

房子换了≠生活的品质换

Life has a lot of busyness and various factors

To disorganize all the good expectations

Through reasonable transformation of the house

You’ll find the nature of life

The house has changed ≠ The quality of life has changed

 

47.jpg 

48.JPG

51.JPG

▼哥哥回家后第一张画

52.jpg


孩子在自由当中找到规则

拥有自己的时间和空间

生命才会很完整的成长

Children find rules in freedom

Have their own time and space

And they will grow very well in their life

 

作品名称:落差巨大的家

所属类别:住宅

公益主办:东方卫视《梦想改造家》

设计单位:PONE ACHITECTURE

施工单位:义庭建筑装饰工程有限公司

特别参与:何思玮

项目总控:梁穗明  邓江蜜

主笔设计:梁穗明 

执行设计:梁    颖

设计团队:梁    颖  邓江蜜   汪   博  江键韵  洪俊能  陈    辉

助理设计:陈晓鸣  陈炜婷  黄培琪  黄伟森  符振星  彭仁才  殴浩飞  王奕茂 

行政执行:邓平好  马小乔  刘亚平

推广文案:梁嘉茜  吴佳音

项目摄影:恩万建筑影像

案例面积:70㎡
设计时间:2018年5月
建成时间:2018年9月
建成地点:杭州




Edit by Designwire

 
PONE ACHITECTURE相关案例
  • PONE ACHITECTURE:落差巨大...


智囊团 Brainpower

www.designwire.com.cn \ 关于设计腕儿 About us \ 联系我们 Contact us \ 智囊团 Brainpower \

京ICP备15003767号-1