谢文龙:广东中山建筑设计院第三综合设计所新办公室

设计:天比高(广州)空间 | 项目地点:广东 | 类别:办公空间 | 2018-03-08 10623 137

01.jpg


  作为一个建筑设计院的办公空间,面对的是179人、高密度往来的办公人群,它需要实现空间交通的最优化,同时改善办公模式。

As a workplace at the architecture design institute, it serves office staff of 170 members who come and go in a heavy traffic. It requires to realize the optimization of workplace traffic and improve the working mode at the same time.



  因此它将提供办公舒适性作为首要目标,注重解决这个空间除了办公功能以外的会议功能、接待功能、休闲功能、存储功能等多方面的需求,不断寻求极致“简静”的生活化办公环境,令人与人之间的关系得以升华、工作的压力和动力获得更高层次的优化和改善。


Therefore, as the initial target, it shall provide a comfortable workplace and focus on providing the other functions other than an office such as meeting, leisure, and storage. It consistently pursues the ultimate "simplicity and peace" of a life-oriented working place to make the relationship between people improved, working pressure and motivation optimized and promoted to a higher level.


06.jpg


  作品的设计灵感源自美术馆。

The inspiration comes from an art gallery.



  白色的简洁实用契合办公环境,但办公空间并不只是冰冷的电脑和模式化的格子间,它终究还是以人为本,所以设计师在这个基础上注入阳光、植物、木头等元素,希望营造一个温暖、安静而有安全感的环境,不仅能让人享受办公带来的乐趣,也能为每个人提供一个与心灵对话、沉淀自我的所在。


White is simple and practical, very appropriate for the workplace. But, a workplace should not be a hall of stereotyped compartments filled with cold computers. It shall be people-oriented. So, the designer introduces sunshine, plants and wood to the workplace to create an environment of warmth, peace and sense of safety. People here would not only enjoy the interest of working, but also find a place of subsiding and communicating with their inner part.



  白橡木、玻璃、新型导光管、雨量感应自动采光天窗、具隔热隔音的墙身环保涂料,这些形式简单而功能不简单的材料,都被添加进这舒适的几何空间中。


Eco-friendly materials like white oak, glass, new light pipes, rain-sensing automatic daylighting louver, and environmentally friendly coatings of heat and sound insulation for the wall are not simply materials. They have excellent functions, and are added to the comfortable geometric space.



  保持空间的松、紧关系使其“张弛有度”,设计师大胆地把贯穿该建筑物体的四、五层楼板打通,创造出一个别有洞天的高空“中庭”,立刻把相对拥挤的空间尺度打开了,呈现旷阔舒畅的区域,整体感觉更通透。


The balance between being loose and being tight makes the space reach a degree of relaxation. The designer courageously removes the 4th and 5th floors of the building and creates a "courtyard" of hidden beauty. The relatively crowded space is immediately opened up and a widely-spreaded space is displayed. The overall feeling becomes very transparent.



  地板、天花或柱子,它们的颜色也是相当和谐,与材质之间相互补充,舒适中不乏专业魅力。

The color of the floor, ceiling or pillar is very harmonious. They become complementary for each other's material. Professionalism reveals from the comfort.



  设计师始终不忘灵感初心,注重空间与人的结合。

The designer has not forgotten his inspiration and original intention and fixes on the integration between the space and people.



  充足的光线为空间增添了几许灵动;木质的家具与大理石的地板在空间相互映衬,营造视觉上的交互和流动感,也让空间不再冰冷;高大植栽的摆放让空间更显生机大气;水墨晕染的挂画赋予了空间更多人文气息。


Abundant lighting brings some spirituality for the space. Wooden furniture and marble floor reflect each other in the space, creating a sense of communication and interaction from the view. The space becomes warmer. Placing of high plants makes the space more vivid and lively. Chinese ink and wash painting brings more cultural atmosphere for the space.



  每一个人身在其中、又超然物外,极致简约的空间承托的不仅是生活和工作的激情,更有勃发的生命能量。


Everyone works there also hold themselves aloof from the world. Ultimately simplified space supports not only your life and passion of working, but also holds your brisk energy of life.


 

设计公司 | 天比高(广州)空间 
项目 | 广东中山建筑设计院第三综合设计所新办公室
项目时间 | 2018.02 
项目面积 | 2600m² 
设计总监 | 谢文龙 
设计团队 | 蔡同信,谢英杰,邬昊成 
照明顾问及施工 | 欧苏蕾照明 
摄影 | 形界空间摄影
主材 | 白橡木,玻璃,不锈钢,导光管,雨量感应自动采光天窗 



Edit by Designwire

 
天比高(广州)空间相关案例
  • 谢文龙:广东中山建筑设计院...


智囊团 Brainpower

www.designwire.com.cn \ 关于设计腕儿 About us \ 联系我们 Contact us \ 智囊团 Brainpower \

京ICP备15003767号-1