华泽传媒总部设计/Nanjing Hua Ze media headquarters

设计:G.M.D国际设计 | 项目地点:南京 | 类别:办公空间 | 2017-11-06 7960 120

        华泽传媒办公总部位于南京T80创意产业园,前身是民国时期中央政治学院,规划设计、建筑设计均由华盖建筑师事务所设计。传统木桁架坡屋顶与砖混结构结合,形成大跨度的教学使用的弹性空间。同时也是特殊历史时期,有志向的建筑师们对于建筑设计上的大胆尝试。

Hua Ze media headquarters is located in Nanjing T80 creative industry park. It is the predecessor of the central political institute of the Republic of China. As the capital of the government of the Republic of China, Nanjing has a lot of cultural exchanges. The traditional wood truss is combined with sloping roof and brick concrete structure, forming a large span of teaching using elastic space. It is also a bold attempt of architectural designers in special historical periods.


南京华泽传媒总部设计00.jpg

▲总部入口 entrance


南京华泽传媒总部设计01.jpg

▲入口大厅 entrance hall


        建筑师利用清水混凝土矮墙,对场地进行重新梳理与整合,把车行与人行动线进行分离。在庭院内部隔离出一个公共性的聚集活动场所。虚与实的清水墙与叠水景观穿插在其中,形成趣味性的空间区隔。

Architects use concrete parapet, recarding and integration of the site. Separate the garage from the pedestrian line. A public gathering place is isolated from the courtyard. Water wall and water landscape interspersed with interesting space formed in the septum.


南京华泽传媒总部设计02.jpg

▲用清水混凝土矮墙对场地进行重新梳理与整合 use concrete parapet, recarding and integration of the site


        改造项目就是重新建立秩序的过程。在老空间置入微型建筑来重组空间,保持原有空间的质量,为了强调主入口的等级,运用相对厚重的清水混凝土墙来强化。一层大堂挑空区域的材料,是像玉的润度的树脂装饰板,作为室内的主要墙面,组织主要交通空间,是连接一层各个功能空间的纽带。

Reconstruction is the process of establishing order. In the old space, the mini building is added to reconstruct the space and maintain the quality of the original space. In order to emphasize the grade of the main entrance, use relatively clean concrete wall. The material in the hollow area of the lobby is the resin decorative board like jade. As the main wall of the room, the main traffic space is organized, and it is a link to connect each function space.


南京华泽传媒总部设计03.jpg

▲用混凝土墙厚重程度来区分入口等级 use relatively clean concrete wall to emphasize the grade of the main entrance


南京华泽传媒总部设计04.jpg

▲以混凝土墙面为大厅的主要装饰 concrete wall as the main elements


南京华泽传媒总部设计05.jpg

▲挑空的大厅让建筑更突显层次感 the hollow area of the lobby increase the feeling of layers


南京华泽传媒总部设计06.jpg

▲二层空间环绕中央挑空区域而设 the functional rooms are arranged around the hallow space


南京华泽传媒总部设计07.jpg

南京华泽传媒总部设计08.jpg

▲办公室内景 office


        望板上的屋漏痕在诉说着一件件精彩的故事,经历了时间洗礼的望板,仿如一面宋画的绢布背景,若在望板上稍加点缀,寥寥数笔生灵与之交流,便可以形成一幅宋画意向,同时也与项目甲方诉求吻合,整个空间要有家的感觉。燕归巢是对家最贴切的诠释。我们的设计策略是对老建筑的精神延续与衍生,保持原有建筑空间的质量,而不是生猛的冲突。我们寻找原来的建筑结构的逻辑,增加剪力墙与柱梁来对原有墙面与屋顶进行加固。建筑与自然之间的有趣的边界称之为灰空间,建筑的主入口正是这样的模糊边界空间。水杉树庭院与室外庭院,主入口之间形成这种叙事关系。

The vestige of roof sheathing means a wonderful story. Sheathing experienced the baptism of time like a painting of the Song Dynasty silk cloth background. Once decorated, a painting can be formed. At the same time, and the project industry chief complaints coincide, the whole space to have a home feeling. Swallow homing is the most appropriate interpretation of the family. Our design strategy is a continuation of the spirit of the old building. Maintain the quality of the original building space, rather than the big conflict. We seek the logic of the original building structure, adding shear walls and column beams to reinforce the existing walls and roofs. The interesting boundary between architecture and nature is called grey space. The main entrance of the building is such a fuzzy boundary space. This narrative takes place between the water fir garden, the patio and the main entrance.


南京华泽传媒总部设计09.jpg

▲木桁架屋顶与混凝土建筑的微妙碰撞 the wood structure combined with the concrete walls


南京华泽传媒总部设计10.jpg

▲漏痕屋顶与现代化装饰打造“燕归巢”的意境 the vestige of roof sheathing means a wonderful story


        我们在华泽传媒的总部增加了图书馆、咖啡厅、健身房、创客中心和休憩空间等一些新的尝试。

We have added new experiences to the building, such as libraries, cafes, gyms, recreation centers and leisure spaces.


南京华泽传媒总部设计12.jpg

▲书吧与咖啡厅内部,the bookshop and cafe


南京华泽传媒总部设计15.jpg

▲总面图 General layout


南京华泽传媒总部设计16.jpg

▲大堂剖面图 The lobby profile


南京华泽传媒总部设计17.jpg

▲正立图 Front elevation


南京华泽传媒总部设计18.jpg

▲推导图 Derivation graph


项目名称:南京华泽传媒总部
设计单位:G.M.D国际设计
主案设计:朱文林
设计团队:刘小清 王树全 郭继雨 周付标 亓元 蓝福兵
完成时间:2017年8月
项目面积:1400平方米
项目类型:办公空间改造
施 工:苏州金螳螂
结构改造:胡亮亮
摄 影:史云峰


Name of project: Nanjing Hua Ze media headquarters
Design firm: G.M.D
Main case design: Zhu Wenlin
Design team: Liu Xiaoqing, Wang Shuquan, Guo Jiyu, Zhou Fubiao, Qi yuan, Lan Fubing
Completion time: August 2017
Project area: 1400 square meters
Project type: office space transformation
Construction:Suzhou Gold Mantis construction
Structural modification: Hu Liangliang
Photograph:Shi Yunfeng



Edit by Designwire

 
G.M.D国际设计相关案例
  • 华泽传媒总部设计/Nanjing H...


智囊团 Brainpower

www.designwire.com.cn \ 关于设计腕儿 About us \ 联系我们 Contact us \ 智囊团 Brainpower \

京ICP备15003767号-1