Studioninedots:Boursorama Banque总部办公室设计

设计:Studioninedots | 项目地点:法国 | 类别:办公空间 | 2017-05-17 4843 50

Boursorama Banque has moved into its new Parisian head office in Boulogne-Billancourt designed by Studioninedots. In collaboration with Ateliers 115, Studioninedots created a robust and clear building distinguished by its subtle recesses and terraces but foremost by the striking facade that interplays rhythms of bronze-coloured blades. 


005 Studioninedots_YOU Lot YA_Peter Cuypers HR.jpg


        Boursorama Banque公司将其巴黎总部搬到了Boulogne-Billancourt,设计团队是Studioninedots与Ateliers 115。两家建筑事务所通力合作打造了富有刚性而又线条清晰的建筑,其轻微的凹墙与阳台,以及显著的幕墙设计是整个设计的亮点,铜色的刀片状遮光板产生了一种韵律。


006 Studioninedots_YOU Lot YA_Peter Cuypers HR.jpg


The bank building is situated on a section of the old Renault factory site in Paris. The plot Lot YA sits within a dense urban fabric and points with its southern tip towards the adjacent Parc Billancourt and the river Seine. This resulted in a paradox: optimal views of the park were desired but, simultaneously, incoming direct sunlight should be blocked. 

        这座海滨的建筑位于巴黎的Renault旧工厂区,这处称为Lot YA的场地坐拥高密度的城市结构,南侧面对Parc Billancourt和塞纳河。这样产生了一对矛盾:公园的视野让人向往,但同时直射的阳光影响岛办公室,应该被挡住。


007 Studioninedots_YOU Lot YA_Peter Cuypers HR.jpg

002 Studioninedots_YOU Lot YA_Peter Cuypers HR.jpg


Studioninedots approached the challenge with a clear solution: vertical aluminium blades. By placing them at an angle, the blades function to block sunlight during the harshest hours while retaining views. The spacing of the blades is determined by the amount of sunlight and the orientation, resulting in a large variety of facade compositions. As one moves around the building, the facades continuously change appearance. Placing the main entrance in the southern tip positions the bank prominently amongst the ‘front row’ on the park and also establishes an interesting vista through the inner court. 


1 Studioninedots_de Alliantie_pers_Peter Cuypers.jpg

3 Studioninedots_de Alliantie_pers_Peter Cuypers.jpg


        Studioninedots用一种非常清晰的设计方法应对了挑战:竖向的铝框架。这些如刀片般的遮光板按照一定角度线性排列,可以挡住最强烈的日照,同时还可以保持必要的视野。遮光板的空间组织取决于进光量与朝向,因而在总体上形成了丰富的立面构成。整体看来,这些小的片状物好似围绕立面进行移动,形成了一种连续的渐变。建筑的主入口位于南侧的水岸边,挨着公园的最前端,同时打造了一个有趣的内院视野。


6 Studioninedots_de Alliantie_pers_Peter Cuypers.jpg

7 Studioninedots_de Alliantie_pers_Peter Cuypers.jpg


The building is designed to stand its place among the high rises on Avenue Pierre Lefaucheux. Utilising horizontal layers, for example in the form of recesses and terraces, connects it better to the smaller scale residential buildings in the neighbourhood. 


9 Studioninedots_de Alliantie_pers_Peter Cuypers.jpg

10 Studioninedots_de Alliantie_pers_Peter Cuypers.jpg


        建筑的设计结构在Pierre Lefaucheux街区高耸的大楼间获得它的位置。利用水平面,比如凹墙与阳台的,这样就能让附近的住宅建筑可以和该建筑很好的联系起来。


0011 Studioninedots_YOU Lot YA_Peter Cuypers HR.jpg


This site comprises the last large scale development within Greater Paris and will accommodate approximately 15,000 residents and occupants. The urban plan is designed by Patrick Chavannes. Renowned architects including Jean Nouvel, Dominique Perrault, KCAP, LAN and Baumschlager&Eberle have designed individual plots. Studioninedots won the invited competition in 2012 for the development of Lot YA, which was commissioned by an innovative, open-minded client. YOU, Lot YA is the first project completed by Studioninedots in France. 


12 Studioninedots_de Alliantie_pers_Peter Cuypers.jpg

13 Studioninedots_de Alliantie_pers_Peter Cuypers.jpg

14 Studioninedots_de Alliantie_pers_Peter Cuypers.jpg

16 Studioninedots_de Alliantie_pers_Peter Cuypers.jpg

17 Studioninedots_de Alliantie_pers_Peter Cuypers.jpg

18 Studioninedots_de Alliantie_pers_Peter Cuypers.jpg

19-20 Studioninedots_de Alliantie_pers_Peter Cuypers.jpg

21 Studioninedots_de Alliantie_pers_Peter Cuypers.jpg


Studioninedots_You, Lot YA_typical floor plan.jpg

布局图/Floor Plan


Studioninedots_YOU Lot YA_Facade.jpg

立面图/Elevation


客户:Kaufman & Broad

项目名:Head office Boursorama Banque
建筑面积: 9.300 m2 GFA

项目地:Rue Traversière 44, Boulogne-Billancourt, Paris

设计团队:Albert Herder, Vincent van der Klei, Arie van der Neut, Metin van Zijl

项目团队:Wouter Hermanns, Daniel Aw, Freddy Koelemeijer, Eliano Dias Felicio, Pedro Piernas

工程和项目经理:Jean-Marc Saurer

合作建筑师Ateliers 115 Architectes, Paris: Jean-Claude Martinez, Eric Brunel

承包商:AGB
建筑立面咨询师:nterface: Dennis Soules, Fabrice Bourgon

结构和服务咨询:Egis

项目完工:2016年



Edit by Designwire

 
Studioninedots相关案例
  • Studioninedots:Boursorama...


智囊团 Brainpower

www.designwire.com.cn \ 关于设计腕儿 About us \ 联系我们 Contact us \ 智囊团 Brainpower \

京ICP备15003767号-1