邱春瑞:莲邦广场艺术中心设计

设计:邱春瑞 | 项目地点:珠海 | 类别:商业空间 | 2015-06-09 7011 35


  长久以来,一般认为商业建筑只是一种消耗品,但是现实社会中,城市中的人们最有机会接触的却是商业建筑,它就像城市的储藏室,承载着人与建筑、自然、文化甚至是历史之间的的的对话。


30-p.jpg

  The site is located at the North East corner of Hengqin Island in Zhuhai,within close proximity of the Shizimen Commercial District.The site’s North East is in close with the sea and enjoys excellent sea view and view resources.The site is only separated Macau by a river and enjoys the view of landmark of Macau such as the Macau Tower,MGM and the Grand Lisboa.Taipa is 200m to the north of the site and it is situated on an excellent location.

  莲邦广场艺术中心位于珠海横琴特区横琴岛北角,由著名设计师邱春瑞及其团队倾力打造。项目紧邻出海口,享有一线海景,景观资源丰富;与澳门一海之隔,更可观澳门塔、美高梅、新葡京等澳门地标建筑;东面距氹仔经200米,地理位置优越。

  We came to scheme originally the overall program  from the principle of green,ecology and future.Starting at the period of architecture plan,the designer arranged reasonably the site,layout and energy conservation of the building as to meet the demand of low power consumption,high efficiency and low level of pollution.Simultaneously to exploit renewable resources at most and decline the use of non-renewable resources to the least.To be dedicated to the impact of the procedure of constructing on surroundings in context.To utilize new construction technology and technique in the project to excavate the value of the architecture itself at maximum,end up with the consequence of harmonious relation between human and nature.

  整体项目从“绿色”、“生态”、“未来”着三个方向出发规划。从建筑规划设计阶段开始,通过对建筑的选址、布局、绿色节能等方面进行合理的规划设计,从而到达能耗低、能效高、污染少,最大程度的开发利用可再生资源,尽量减少不可再生资源的利用。与此同时,在建筑过程中更加注重建筑活动对环境的影响,利用新的建筑技术和建筑方法最大限度的挖掘建筑物自身的价值,从而达到人与自然和谐相处的目的。

  Inspired philosophy of the outline from fish,the building was constructed in earth-covering form to occupy the roof extending to the ground.Hypostatic union with the surroundings makes it hard to distinguish the demarcation line.The central area of the building was made translucent to develop grey space connecting interior and external in resulting to form integration visually.

  空间与形式的关系是建筑艺术和建筑科学的本质。建筑的整体造型以“鱼”为创意,采用覆土式建筑形式,令整个建筑与周边环境融为一体,外观像一条纵身跃起的鱼儿。中心区域通过通透屋顶的处理,建立室内外的灰空间,从视觉上形成室内外一体景观,做到了室内、室外的充分结合。

  To make the most use of surrounding landscape design including the installation of sculptures and artworks to work as transition to enhance artistic sense.Ideally result in developing a public recreation site with coast,art,humanity and nature.

  建筑周边结合园林绿化设计,通过水景过渡及雕塑、装置艺术品等的设置,增加艺术氛围,形成滨海的、艺术的、人文的、自然的公共休憩场合。

  Important before all,the designer took the architectural appearance and form into consideration.After that,extend materials and design conception inheriting from the entire architecture to the interior.To invite nature lighting and views into the interior and connect respective floors intensively.Keeping the interchange between human and environment acts as rhythm of interior space.

  建筑的目标在创造完美,也就是创造最美的效益。但更有力的说法是:建筑留存下来因为它是艺术,因为它超越实用。,在室内空间的构建中,设计师首先考虑建筑外观以及建筑形态,在达到审美和功能性需求之后,把建筑的材料、造型语汇延伸到室内,并把自然光及风景引进室内,将室内各个楼层紧密联系,人文环境相互律动,是室内空间的节奏。

  室内部分共分为两层-展示区域和办公区域,经过一条长长的走廊,主要区域映入眼帘,在这里阶梯式分布着模型区、开放式洽谈区、水吧台以及半封闭式洽谈区。阶梯式布局采用左右对称设计,左边上、右边下,一路都可以领略到窗外的风景。

  为保证光照及视野,整个艺术中心采用全落地式低辐射玻璃,绕着玻璃体内侧的弧形楼梯盘旋而上,便到达了整个不规则建筑体的最高处,这里是主要办公区域,即隔离了底层的热闹,亦可将澳门和横琴的景色尽收眼底。

  Rainwater Collection:collected rainwater on the roof and ground together to arrive at surface collection center goes through filtering system to meet the other purposes such as toilet,landscape and irrigation.

0V3A2233_(S.jpg

  雨水回收:通过采集屋面雨水和地面雨水统一到达地面雨水收集中心,经过雨水过滤再利用输送给其他用途,如卫生间用水、景观用水和植被灌溉。

Energy Conservation:The exposed walls are occupied with low-E glass capable of reflecting heat and lead to import natural lighting at most and reduce the use of artificial lighting.Earth-covering design with real grass brings out topical microclimate ending up with the reduction of heat island effect and perseverance of warmth.

  能源回收:建筑外墙体通过使用能够反射热量的低辐射玻璃,尽可能多的引进自然光,同时减少人造光源。建筑覆土式设计采用自然草坪,在一定程度上形成局域微气候,减少热岛效应、隔热保温,能够高效的促进室内外冷热空气的流动,降低室内温度到人体接受范围。


项目名:莲邦广场艺术中心

地点:珠海横琴十字门商务区

面积:3000平方米

空间类型:商业、展厅

客户:客家商会

主要材料:钢材,低辐射玻璃,大理石,地毯,木饰面,铝合金,织布等。

完成时间:2014—03


 
邱春瑞相关案例
  • 邱春瑞:莲邦广场艺术中心设...


设计腕儿×地产商

www.designwire.com.cn \ 关于设计腕儿 About us \ 联系我们 Contact us \ 智囊团 Brainpower  \ 设计腕儿×地产商 Designwire×Land Baron \

京ICP备15003767号-1